Khadija Arib bij Zomergasten

Nu Twitter een X is geworden schrijf ik mijn mening over een TV-programma maar weer eens ouderwets op mijn blog, in plaats van in een draadje... Voor wie het lezen wil.

Bijzonder pijnlijk het moment dat Theo Maassen ging lachen... Ik zag een vrouw die bijna wanhopig probeerde uit te leggen dat ze haar onschuld niet kon bewijzen omdat ze niet wist waarvan en door wie ze beschuldigd wordt. Een vrouw die ervan overtuigd is dat er een stok gezocht is om haar mee te slaan. Een vrouw die Bergkamp als de kwaaie pier ziet. Een vrouw die verstoten is uit het parlement. Een vrouw die teveel macht kreeg, te onafhankelijk was. Een vrouw die buiten de bestuurscultuur viel op het Binnenhof, een buitenstaander.

Ik twijfel niet aan de oprechtheid van Maassen. Maassen gelooft haar niet. Hij kan zich gewoon niet voorstellen dat meerdere hoge ambtenaren tegelijk Arib onterecht beschuldigen. Het verweer van Arib vond hij vermoedelijk kolderiek, daarom moest hij lachen.

Als buitenstaander in het juridische wereldje, die alweer vijf jaar vermeende fotodieven helpt om hun onschuld te bewijzen, heb ik ervaren hoe gerechtelijke ambtenaren tot aan de hoogste rechter aan toe mee kunnen gaan in ongegronde beschuldigingen. En dat, net zoals bij het toeslagenschandaal, niemand je gelooft. 'Je zult toch echt wel iets fout hebben gedaan als je gedagvaard wordt'.
Dus ja, ik geloof Arib. Zeker gezien de tijd die inmiddels verstreken is. De bekende tactiek zoals we bij Sywert hebben gezien: vertragen, peperduur onderzoek, rechtszaken etc.
Wel ben ik, net als Maassen, van mening dat Bergkamp niet de kwade genius is. Bergkamp is mijn inziens slechts een klein radertje in het systeem dat Arib kaltgestellt heeft.

Kwalijk vind ik dat de redactie voor de uitzending al besloten lijkt te hebben het fragment van de Singing Detective te schrappen. Het is live, Maassen wordt niet gesouffleerd en het fragment was de afsluiter van het belangrijkste topic in de uitzending. Bij tijdgebrek lijkt me dat je het laatste onderwerp inkort of het laatste fragment weglaat.

Dit is vermoedelijk dat fragment. Via Touaregtweet.
De hele klas gaat mee in het beschuldigen van Mark Binney.

De ongeschreven regels van het Binnenhof.