Weg met de luizenzak!

Wat een hekel heb ik aan die luizenzak. Bij ons worden ze door school aangeschaft en is het verplicht om ze te gebruiken. Iedere ochtend is het weer zoeken tussen de 30 identieke groene zakken. Iedere ochtend is er wel een zak zoek. Iedere ochtend zit er wel een jas in de verkeerde zak. Dat tafereel herhaalt zich later op de dag nog een (paar) keer. Als het regent gaan de jassen er nat in, en komen er nat weer uit. Voor het luizenzaktijdperk nooit luizen gehad. Oudste ging toen toch al 4 jaar naar school en daarvoor 4 jaar naar de crèche. Na de zakken-introductie is het hier al 4x bingo geweest.

Sinds januari dit jaar zegt het RIVM officieel dat de luizenzak (of -cape) inderdaad niet meer nodig is. Daar ging een lange discussie aan vooraf. Waarom heeft dat zo lang moeten duren? Is er soms sprake van een zakkenmaffia? Zou je wel denken als je de 1e reactie ziet in dit artikel.

Redenen om de luizenzak af te schaffen:
  • Scheelt paar keer per dag gedoe.
  • Kostenbesparing.
  • Werking is nooit bewezen. Integendeel.
  • Onhygiënisch. Natgeregende jasjes met snottenbellen drogen niet aan de kapstok, maar broeien lekker in een zak of onder een cape.
  • Een luis gedijt beter in een vochtige omgeving. Als een luis van een jas/hoofd valt is de kans groot dat ie uitdroogt. In een zak zijn zijn overlevingskansen groter; het klimaat is vochtiger en hij krijgt paar keer per dag de kans om terug te keren naar zijn gastheer of -vrouw.
En kom nu niet aan met dat die luizenzak zo handig is voor de sjaal en wanten. Dat is slechts een nevenfunctie in de wintermaanden. Een doorkijkbaar waszakje is voor dat doel goedkoper, hygiënischer en handiger.

Tja en waarom blog ik hier eigenlijk over? Omdat ik me aan dat ding erger en als consuminderaar een hekel aan verspilling heb. Scholen hebben vaak al zo weinig geld, van dat zakgeld kunnen ze beter een leuke verzameling verkleedkleren kopen, hahahahaha!

De enige goede en meest milieuvriendelijke remedie tegen luizen is kammen, kammen en nog eens kammen!

Met dank aan @Frissezin voor het aanleveren van de genoemde linkjes!