Sinds januari dit jaar zegt het RIVM officieel dat de luizenzak (of -cape) inderdaad niet meer nodig is. Daar ging een lange discussie aan vooraf. Waarom heeft dat zo lang moeten duren? Is er soms sprake van een zakkenmaffia? Zou je wel denken als je de 1e reactie ziet in dit artikel.
Redenen om de luizenzak af te schaffen:
- Scheelt paar keer per dag gedoe.
- Kostenbesparing.
- Werking is nooit bewezen. Integendeel.
- Onhygiënisch. Natgeregende jasjes met snottenbellen drogen niet aan de kapstok, maar broeien lekker in een zak of onder een cape.
- Een luis gedijt beter in een vochtige omgeving. Als een luis van een jas/hoofd valt is de kans groot dat ie uitdroogt. In een zak zijn zijn overlevingskansen groter; het klimaat is vochtiger en hij krijgt paar keer per dag de kans om terug te keren naar zijn gastheer of -vrouw.
Tja en waarom blog ik hier eigenlijk over? Omdat ik me aan dat ding erger en als consuminderaar een hekel aan verspilling heb. Scholen hebben vaak al zo weinig geld, van dat zakgeld kunnen ze beter een leuke verzameling verkleedkleren kopen, hahahahaha!
De enige goede en meest milieuvriendelijke remedie tegen luizen is kammen, kammen en nog eens kammen!
Met dank aan @Frissezin voor het aanleveren van de genoemde linkjes!
Helemaal mee eens! Bij ons op school zamelen ze nu geld in voor o.a. verkleedkleren. Laat ze (o.a.) het luizenzakgeld daarvoor gebruiken!
BeantwoordenVerwijderenEens. Even met 1 hand iets erin doen of uit halen is zooo vervelend onhandig, zeer ergerlijk. Die van mn tweelingdochters hangen niet naast elkaar, dus heb ik er eentje gevonden dan de andere nog...weg ermee (naar Kici kledinginzameling voor het goede doel.)
BeantwoordenVerwijderenErg egoistisch geredeneerd.Voor de school of medewerkers van het KDV/gastouderopvang is het namelijk zeer handig in gebruik.En als het zelfs al teveel moeite is om er 2x per dag een jasje in en uit te halen...................
BeantwoordenVerwijderenHet liefst willen ouders tegenwoordig het kind zo afdroppen op de opvang en verder niks zelf doen.
Egoistisch geredeneerd is alleen de zin dat je er beter verkleedkleren voor kunt kopen, wellicht een misplaatst commercieel grapje. Ik ben erg benieuwd wat er handig is aan een luizenzak? Als het zou helpen zou er geen probleem zijn. Kids droppen heeft hier totaal niets mee te maken
VerwijderenWaar kinderen veel contact met elkaar hebben, zoals op de crèche en op school, kan hoofdluis welig tieren. De beestjes kunnen direct oversteken van het ene hoofd naar het andere, of een omweg nemen via jassen, dassen en mutsen.
BeantwoordenVerwijderenHoofdluizen leven van mensenbloed en zijn dol op warme plekjes achter de oren, in de nek of onder de pony. Wanneer een besmet kind zich bij jeuk eens flink achter de oren krabt is de kans groot dat (net als bij roos) er luizen op de schouder en kraag vallen. Hoofdluizen kunnen 2 dagen zonder bloed leven en zijn daarom gemakkelijk via kleding overdraagbaar. Luizen kunnen niet vliegen of springen, maar wel lopen. De besmetting vindt heel vaak op scholen plaats.
Het is een vaststaand feit dat hoofdluizen zich razendsnel via de jassen aan de schoolkapstok verspreiden. Luizen die zich bevinden op het kraagje van een besmet kind binnen een school, kunnen er binnen een mum van tijd de oorzaak van zijn dat er een epidemie ontstaat.
Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Gebruik daarom uw gezond verstand en zet gewoon een licesafe, luizencape of luizenzakken in als preventiemiddel. Ja, preventie werkt gewoon echt!
Als een kind toch hoofdluis heeft, dan is het advies het haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een netenkam. Eventueel kan het kammen gecombineerd worden met een antihoofdluismiddel. Maar voorkomen bijft gewoon 't beste.
Als u echt deskundig zou zijn zou u al ongeveer een halfjaar moeten weten dat luizen zich voornamelijk verspreiden door hoofd op hoofd contact en niet via kleding, knuffels of beddengoed. Dat hoeft immers niet meer uitgewassen of in de vriezer gedaan te worden.
VerwijderenIk vraag me af waar uw "vaststaand feit" op gebaseerd is? Ik heb de volgende losstaande feitjes:
- 8 jaar lang zonder luizenzak geen luizen gehad via school of kinderdagverblijf.
- 4 jaar lang mèt luizenzak en 4x luizen gehad via school
- Er zijn luizenzakken gevonden met daarin haren, neten, dode en levende luizen. In zo'n broeinest/verzamelplaats heerst een vochtig klimaat waarin luizen en neten meer kans op overleven hebben, en meer kans hebben om terug te keren naar de gastheer.
- Sinds de introductie van de zak/cape is de luizenplaag in Nederland niet verminderd. Integendeel.
Tegen alle nieuwe inzichten blijft u de luizenzak aanprijzen. Dat aanprijzen gebeurt door in te spelen op de angst voor besmetting. Niks preventie, u biedt een schijnveiligheid aan.
het is natuurlijk ook de bedoeling om de luizenzakken als er besmetting is geweest te wassen.
Verwijderenen ik weet zeker dat als mijn kind luize heeft dat ik echt wel beddengoed kussens en overal waar ze met haar hoofd aan zit ga wassen.
is toch te gek voor woorden dat ze zeggen dat je het beddengoed niet meer hoeft te wassen !! daar liggen ze toch de hele nacht op, zeker en wel dat daar dan luizen op je wachten voor de volgende nacht.....
echt belachelijk advies.
ik ben van mening dat de luizenzakken ervoor zorgen dat er veel minder luizen zijn, bij ons op school zorgt het ervoor dat als kinderen luizen hebben het ook bij die paar kinderen blijft omdat de jassen niet tegenelkaar hangen maar fijn in de luizenzak zitten.
en natuurlijk moet de school als er luizen zijn geconstateerd de luizenzak meegeven om ook schoon te maken, want anders helpt het inderdaad niet !!!
Al die anonieme reacties zorgen er wel weer voor dat dit blog waanzinnig rankt bij Google.
VerwijderenInmiddels voor de 5e keer bingo geweest hier. Via school waar de luizenzak nog steeds in gebruik is.
Voor het luizenzaktijdperk nooit luizen gehad zoals ik al meldde in dit blog.
Al dat gewas kan geen kwaad hoor. Maar vergeet vooral niet te kammen!
@anoniem die argumenten drijven op persoonlijke meningen. Het heeft niks te maken met feiten.
VerwijderenDe school van mijn kinderen heeft geen luizencapes maar de uitbraak van luizen blijft altijd beperkt.
hoera voor je blog! (en inderdaad: weg met die vieze, dure stinkzakken)
BeantwoordenVerwijderenEens!
VerwijderenHet RIVM baseert haar gewijzigde richtlijnen op het advies van richtlijnontwikkelaar Desirée
BeantwoordenVerwijderenBeaujean.Zij gaat uit van het principe dat kammen in combinatie met regelmatige controle’s op hoofdluis de juiste wijze is om hoofdluis te bestrijden. Wij delen die mening ook volledig, want eenmaal besmet moet men zich volledig richten op het hoofd van het besmette kind en niet op andere zaken.
Maar wat Beaujean -zonder enige wetenschappelijke ondersteuning van die stelling- beweert, namelijk dat luizenzakken nutteloos zijn, is gewoon onzin. Er is namelijk geen wetenschappelijk onderzoek bekend waaruit blijkt dat hoofdluis zich ‘niet’ via jassen verspreidt.
Wij weten, net als de vele duizenden scholen die luizenzakken met succes inzetten tegen verspreiding via de schoolkapstok, dat het wel helpt. Wij hebben ook recht van spreken, want niemand in Nederland heeft zoveel praktijkervaring met het gebruik van luizenzakken en deze praktijk wijst echt uit dat er door de luizenzakken minder luizen zijn. Die ‘wetenschap’ hebben wij simpelweg uit reacties van de binnen- en buitenlandse gebruikers van onze luizenzakken die uitstekend weergeven hoe het in de praktijk toe gaat.
Ons advies luidt:
• Gebruik luizenzakken om verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan.
• Controleer regelmatig op hoofdluis.
• Bij besmetting kammen, kammen en nog eens kammen.
Dan moet u ook de onderstaande link maar eens lezen. Daar kunt u zien dat het gewijzigde beleid van het RIVM gebaseerd is op een brief uit 2008 van een enkele luizenmoeder. In 2008 eerst nog negatief reagerend heeft het RIVM begin 2011 toch maar haar richtlijnen gewijzigd. Volgens ons is dit echt schandalig, want het RIVM wordt toch door vrijwel iedereen hoog aangeschreven en je zou denken dat haar aanbevolen richtlijnen wat meer diepgang hebben dan een briefje van een luizenmoeder. Maar zoals uit deze informatie blijkt moet men dit met een grote korrel zout nemen! http://www.ouders.nl/mopi2008-hoofdluis.htm
Met hartelijke groet
Fijn dat de zakkenmaffia steeds anoniem reageert.
Verwijderen1. Er is ook geen wetenschappelijk onderzoek bekend waaruit blijkt dat hoofdluis zich "wel" via de jassen verspreidt.
2. Mijn praktijkervaring wijst uit dat er niet minder luizen zijn door de luizenzakken.
3. Ik verwijs in mijn blogpost naar hetzelfde artikel dat u aanhaalt, dus dat heb ik al gelezen. Het RIVM zal echt niet op basis van alleen "dit briefje" zoals u het minachtend noemt, besloten hebben om de richtlijnen aan te passen.
4. Ik constateer een wanhopig vasthouden aan een zinloze luizenzak.
Dat is er dus wel, dat onderzoek. Amerikaans onderzoek op 500 scholen onder tienduizenden leerlingen wees dit uit. Dit is de voornaamste aanleiding voor het RVM; GGD en landelijk steunpunt luis om de richtlijn aan te passen. In het onderzoek werd onder de tienduizend leerlingen luis en neten op hoofden aangetroffen en werden op jassen, vloeren en de gehele omgeving na forensisch onderzoek exact 0 luizen en/of neten aangetroffen.
VerwijderenEen luis kan nagenoeg niet eens voortbewegen zonder zich ergens aan vast te kunnen klemmen met de dikte van een haar, dus........
Hee dankjewel! Heb je ook nog een linkje naar dat onderzoek?
VerwijderenHebben ze ook luizenzakken onderzocht? Hier op school is wel eens een zak aangetroffen met haren, neten en levende luizen.....
De wijze waarop u onze serieuze reacties via uw blog betitelt is ver beneden alle peil van beschaving en uiterst betweterig. Wij nemen u en uw blog dan ook niet (meer) serieus en zullen dan ook niet meer reageren.
BeantwoordenVerwijderenMet vr.groet,
Luizenzakken.nl en LiceSafe.nl
Een serieuze reactie uwerzijds? Ik vraag me af of u de blogpost goed gelezen heeft? Het woord zakkenmaffia wordt daar al gebruikt, om spamreacties (reacties met reclame voor de luizenzak) te voorkomen.
VerwijderenU haalt een link aan die ik zou moeten lezen terwijl ik deze link al in de blogpost noem.
Tot slot geeft u een vrijwel identieke reactie, waarnaar ook al naar verwezen is in deze post.
U blijft mantra's uit het verleden herhalen. Beter kunt u bovenstaande info tot u nemen en de productie van deze nutteloze zakken staken. Over een poosje koopt niemand ze namelijk meer. Het zal even tijd nodig hebben totdat het overal doorgedrongen is. Dat de aarde rond is, dat wilde men ook niet geloven.
Dat dit vervelende info is voor de handel in luizenzakken snap ik. Maar sta niet stil, sta open voor nieuwe inzichten, blijf innoveren!
Succes.
Ongetwijfeld zullen verkopers van luizenzakken internationaal congres (waar bleek dat er iets anders vinden om geld aan te verdienen. In de tussentijd is het inderdaad slecht nieuws. That's life. Voortschrijdend inzicht. Het RIVM zegt op zijn site dat nav literatuuronderzoek en overleg op een nérgens anders wordt gewerkt met die zakken) is besloten om de luizenzak niet meer actief aan te raden, letterlijk omdat er onvoldoende wetenschapppelijk bewijs is om aan te tonen of het wel of neit werkt. Je kunt zeggen: oke, bij twijfel vasthouden aan de zak... Behalve dat ervaring helaas heeft geleerd dat het geen zak helpt. En ondertussen wél erg vervelend is, naast kostbaar. Op kdv's niet te handhaven zelfs, geen juf gaat 20 jasjes in een zak doen na het buitenspelen.
BeantwoordenVerwijderenGroet van een moeder die al ervaring heeft met hoofdluis. Hartje zomer trouwens, toen er geen jassen hingen op de kapstok.
Wauw, de luizenzakmaffia doet zijn naam eer aan!
BeantwoordenVerwijderenOpes, ik zie ineens dat mijn reactie door elkaar is gehusseld.
BeantwoordenVerwijderenHier nogmaals:
Ongetwijfeld zullen verkopers van luizenzakken iets anders vinden om geld aan te verdienen. In de tussentijd is het inderdaad slecht nieuws. That's life. Voortschrijdend inzicht. Het RIVM zegt op zijn site dat nav literatuuronderzoek en overleg op een internationaal congres (waar bleek dat er nérgens anders wordt gewerkt met die zakken) is besloten om de luizenzak niet meer actief aan te raden, letterlijk omdat er onvoldoende wetenschapppelijk bewijs is om aan te tonen of het wel of niet werkt. Je kunt zeggen: oke, bij twijfel vasthouden aan de zak... Behalve dat ervaring helaas heeft geleerd dat het geen zak helpt. En ondertussen wél erg vervelend is, naast kostbaar. Op kdv's niet te handhaven zelfs, geen juf gaat 20 jasjes in een zak doen na het buitenspelen.
Groet van een moeder die al ervaring heeft met hoofdluis. Hartje zomer trouwens, toen er geen jassen hingen op de kapstok.
Bovenstaande reactie is werkelijk uit mijn hart gegrepen! Laten we niet met z'n allen (dure en tijdrovende) maatregelen in stand houden waarvan het effect niet is bewezen. Dan is toch zonde? Gewoon kammen als er luizen zijn, dát is pas effectief!
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet waar het RIVM zijn informatie vandaan haalt, maar die zakken werken gewoon. De jassen hangen bij ons dicht tegen elkaar aan op de kapstokken. Als er een flink last heeft van luizen, breidt dat zich zonder luizenzakken snel uit.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben die zakken nodig, dat is hier geen discussiepunt. Met de kosten valt het ook wel mee, want zo'n zak gaat 8 jaar mee. Ik zou tegen die theoretici van het RIVM willen zeggen: kom hier eens langs. De praktijk wijst echt uit dat er door luizenzakken minder luizen zijn.
BeantwoordenVerwijderenZo, is er een of ander offensief gestart? Hoogst merkwaardig 2 van die positieve reacties zo vlak achter elkaar, 3 (!) maanden na plaatsing van dit artikel.
BeantwoordenVerwijderenverkleedklerenmaffia!!! haha
BeantwoordenVerwijderenSorry hoor, maar ik lach me de blubber!
BeantwoordenVerwijderenIk was op zoek naar een luizenzak en kom hierop terecht. Wat maakt iedereen zich toch druk over deze dingen. Laat ieder lekker z'n eigen plan trekken en maak je druk over belangrijkere zaken. Waar gaat 't eigenlijk over...
En dat is ook mijn mening. Iedereen in zijn eigen waarde laten en je eigen plan trekken. Voel je meer voor een luizenzak, koop er een en gebruik hem dan ook. Ben je voor consuminderen. Hang de jas gewoon aan de kapstok.
VerwijderenÈn? Heb je hem nog gekocht?
BeantwoordenVerwijderennog niet maar ga het wel doen.
BeantwoordenVerwijderenNieuwe inzichten lezen, de moeite nemen om te reageren, af te geven op mensen die zich er druk over maken en toch een zak kopen? Waar gaat dit over? Koop dan op zijn minst een cape. Dan vallen de luizen op de grond.
BeantwoordenVerwijderenIk was op zoek naar een luizenzak, en kom hier terecht omdat dit topic bovenaan stond in Google.
nou en hoe kan het dan dat mijn dochter van 2 het heeft.....Jas hangt pal tegen de jas aan (klein dubbel haakje) van iemand waarvan het 2 dagen geleden gemeld is en nu....zij ook :( geen luizenzakken. Mijn zoon van 5 heeft in die vijf jaar, op ander kdv en nu op school nog nooit last gehad, met luizenzak. En hij heeft me een bos haar waar de luizen zich graag in zouden vermaken zo dik en warm.
BeantwoordenVerwijderenTsja? Hier alleen mèt zak. Voor die tijd nooit last gehad.
BeantwoordenVerwijderenIk zit ook erg in dubio. Ben luizenmoeder bij de klasjes van mijn kids. Vandaag weer gecontroleerd omdat ze vorige week bij 2 kindjes gevonden waren. Nu voor de tweede week achter elkaar neten en luis gvonden bij 3 kindjes. 1 kindje met grote luis....schrok er gewoon van. We zijn gaan kijken hoe de jasjes hangen en die 3 kindjes hangen exact naast elkaar bij de kapstokjes. Ik ga toch mijn twijfels hierdoor krijgen. Ben er nog niet helemaal uit of ik ze ga aanschaffen of niet. We hebben in ieder geval in de brief gezet dat de ouders ook de jasjes nu moeten gaan wassen van t weekend. Ja je grijpt toch elke strohalm beet. Groetjes een luizenmama
BeantwoordenVerwijderenLeuke blog! Maar wat een gedoe om zo'n zakje van twee euro. Daar kan je nog geen kop koffie voor kopen. Bij twijfel kies ik voor wèl doen! Op de school en kinderopvang van mijn dochter gebruiken ze die zakken en of 't helpt of niet kan je natuurlijk niet bewijzen. Ze heeft in iedergeval tot nu geen luis gehad. Succes met je blog verder.
VerwijderenIk zeg bij twijfel niet doen. Denk eens aan het milieu. Denk eens aan het extra werk 4x per dag. Denk eens aan de ziektekiemen die welig tieren als een vochtige jas in zo'n zak zit. Bovendien kosten die zakjes geen 2 euro.
VerwijderenEcht wel. Onze school heeft er zelfs maar euro 1,32 incl btw voor betaald. Wordt jij er eigenlijk voor betaald om "tegen" te zijn Martine? Je bent wel erg fanatiek vind ik. Ik geloof dat ik je blog bij nader inzien toch niet zo leuk vind.
VerwijderenDe zakkenmaffia is fanatiek met anoniem reageren.
VerwijderenNee natuurlijk word ik hier niet voor betaald. Stukje idealisme van de consuminderaar. Ik ben tegen overconsumptie en nutteloze artikelen.
Dat snap ik, dat je dit blog niet leuk vind.
Ik vind jouw reactie wèl leuk! Dus blijf aub reageren, want dan gaat deze info nog beter ranken in Google.
Beste anoniem, bij mijn jongste in de klas heerst al een half jaar luis. Alle jasjes gaan iedere keer weer braaf in de luizenzak.
BeantwoordenVerwijderenVolgens de richtlijnen RIVM heeft het weinig zin de omgeving te behandelen, dus jasjes wassen zal niet veel zoden aan de dijk zetten. Het is kammen, kammen, kammen.
Luizenzakken brengen geld op. Géén luizenzakken besparen de school en/of ouders veel geld maar brengen niks op. Er is dus niemand die je zou betalen om er tegen te zijn. Waarom ik erop tegen best, naast het nutteloze weggooien van het geld, is dat het onnodig veel tijd kost, dat gehannes, meer dan 4 keer per dag, immers, ze gaan ook nuiten spelen, naar gymlokaal, enz.
BeantwoordenVerwijderenJa, zoals dit..Christine Lagarde, said that without strong action “future generations will be roasted, toasted, fried and grilled”. The World Bank was similarly blunt about the economic consequences of our current path: “there is also no certainty that adaptation to a 4°C world is possible.”
BeantwoordenVerwijderenVandaag te horen gekregen dat we ook bij onze school de kinderen verplicht luizenzakken moeten gaan gebruiken. Ik ben dus ook van mening dat dit onzin is
BeantwoordenVerwijderenBesmetting vind alleen plaats bij direct contact. Waarom komen anders luizen eigenlijk alleen heel veel voor op basis scholen? er zijn veel meer plaatsen met een heel hoop jassen maar dan van volwassenen en daar hoor je nooit van een luizen zak of luizenbesmetting (denk bv aan garderobes waar je je jas afgeeft) Dit bewijst dus wel dat luizen niet "overlopen" van jas naar jas. De meeste besmettingen vinden ook plaats in de lagere groepen van het basisonderwijs. Dit is wel wetenschappelijk bewezen!! Oftewel besmetting vindt plaats daar waar kinderen nog heel veel dicht op elkaar spelen. Daarbij hebben mijn kinderen nu twee keer luizen gehad. De eerste keer heb ik behandeld volgens de manier van de apotheek dus alles wassen en behandelen met lotions en shampoos. Ben dik een maand bezig geweest om ervan af te komen!!! de tweede keer heb ik het gedaan via de kam methode. Dus twee keer per dag intensief kammen twee weken lang. Heb toen helemaal niks extra gewassen en was eigenlijk al na een week van de luizen af!! Alweer een bewijs dus dat luizen niet overleven op jassen knuffels e.d.
Ergens las ik dat luizenzakken 1.32 euro kosten voor een school. waarom worden ze dan verkocht voor 2 euro?
Precies. Dankjewel.
VerwijderenHoi Carola,
VerwijderenGeen idee of jij de Carola bent die ik zoek maar als je dit leest, of iemand die jou kent, stuur dan een berichtje naar dave(@)kwaklife.nl
Groetjes,
Dave.
Wij gaan op school nu stoppen met de luizenzakken. Ik ben benieuwd naar de resultaten qua luizenpopulatie!!
BeantwoordenVerwijderenEn dan te bedenken dat voor nagenoeg hetzelfde bedrag (€15-€23) per jaar per kind het gehele hoofdluisprobleem op scholen verholpen kan zijn.
BeantwoordenVerwijderenEr is nu een behandelmethode die alle luizen, bij alle leerlingen, in 1 dag tijd te doden, zonder chemicaliën of pesticiden.
Met de kam methode moet dagelijks gekamd worden gedurende 14 dagen, in die 14 dagen blijven de kinderen besmettelijk en de luizen verspreiden: dweilen met de kraan open. En dan maar hopen dat iedere ouder dat daadwerkelijk doet.
Maar ja, Nederland houdt tot dusverre halsstarrig vast aan het hoofdluisprotocol dat gebaseerd is op louter controle en niet op (combinatie met) integrale behandeling, ook al is dat nu eindelijk mogelijk. GGD wil niet eens een gesprek aangaan om het plan aan te horen, terwijl het RIVM de behandelmethode heeft onderzocht, erkend en op hun website vermeld staat.
Calvinistisch, bureaucratisch landje dat onnodig kampt met groeiend hoofdluis probleem... en die arme ouders maar kammen, gemiddeld 4 keer per jaar. Alsof we onze tijd niet op een leukere wijze aan onze kinderen kunnen spenderen.
Welke behandelmethode??
VerwijderenDat zat ik me inderdaad ook al af te vragen.....
VerwijderenIk kwam er vanmorgen (4-2-14) ook achter dat de voorschoolse oppas de zakken in de ban heeft gedaan met als verweer het stukje van het RIVM. Heb direct de zak weer terug gevraagd en de jas van mijn dochter er in gedaan, ik wil geen risico lopen. En zoeken naar je zak? Gewoon een gekleurde veter of sleutelhanger aan doen.
BeantwoordenVerwijderenluizen houden niet echt van schoonhoofd. zij hebben geen grip. zij gaan glijden. Dus gewoon haar regelmatig wassen dan krijgen ze geen kans om op je hoofd te blijven hangen :).
BeantwoordenVerwijderen