Gratis

Deze week werd me ineens duidelijk dat ik het te druk heb met gratis dingen doen.

Rtl 4 belde. Of ik wat over kinderfeestjes wilde komen vertellen in Koffietijd. Ik verkoop wel verkleedkleren en kindertraktaties en heb een openbaar blog over kinderfeestjes. Maar wat levert het op aan free publicity voor Artoek? Ik heb klanten (verkleedkistverhuurbedrijven zie bovenste alinea) die feestjes organiseren op verzoek, die weten daar meer over te vertellen en hebben er ook meer aan. Feestmaatjes is dus in mijn plaats gegaan.

Ik kwam erachter dat ik mijn 4 blogs niet kon plaatsen in een submap. Nu niet, nooit niet. Ik blog me een slag in de rondte. Dat vind ik leuk, ik lok er bezoekers mee naar Artoek en in mijn achterhoofd had ik altijd, als het eenmaal loopt, dan koppel ik ze wel aan Artoek en dan geef ik dat domein daarmee een boost. Niet dus. Het kan wel in een submap, maar dan moet ik opnieuw beginnen. En wat is dan de waarde van alle tijd die ik er al ingestoken heb?

Ik ontdekte een paar copycats. De ideetjes halen ze van mijn blog (en nog een paar andere leuke originele sites). Content die ik in de loop der jaren verzameld heb of zelf bedacht heb, wordt klakkeloos overgenomen. Met een eigen fotootje met brandmerk en eigen tekst. Het auteursrecht wordt dus niet geschonden. Ik zag zelfs een gekopieerde traktatie in een gerenommeerd tijdschrift voorbij komen.
Een van die sites biedt gratis PDF's aan voor de traktaties. PDF's die o.a. gebaseerd zijn op PDF's van winkels als www.homemadehappiness.nl die er hun boterham mee verdienen. Het enige doel van die sites lijkt bezoekers trekken en geld verdienen met advertenties.

Ik ben dol op SEO. Ik vind het een heel leuk spelletje, scoren bij Google. Ik reageer regelmatig (als ik het niet eens ben, of als ik wil aanvullen) op publicaties. Ik mag er graag over discussiëren en (gast)bloggen. Ook wil ik nog wel eens goed bedoelde tips geven. Als ik iets raars tegenkom bij collega-webwinkels bijvoorbeeld. Of aan mijn winkelhost. Het wordt mij niet altijd in dank afgenomen en het levert geen brood op de plank op, dus ik probeer het tegenwoordig zoveel mogelijk te beperken.
Ik realiseerde me; ongevraagd en gratis advies geven wordt niet gewaardeerd. Men beschouwt dat als een aanval, als kritiek. Je kunt het beter op verzoek doen en er geld voor vragen, dan wordt er beter naar je geluisterd.

Dus waar ben ik deze week druk mee geweest?

Advertenties staan meer in beeld bij mijn 4 blogs. Ik had al wel advertenties, maar niet op een prominente plaats (onder de vouw, netjes weggewerkt, geen plaatjes), gemiddeld klikte er dan ook nog geen 0,25% vd bezoekers door naar een advertentie.

En je kunt me vanaf nu inhuren. Voor publicaties over traktaties en SEO-advies (pagina nog under construction, op dit moment alleen bereikbaar via deze link, gratis commentaar is meer dan welkom!!!).

Nou is er niets mis met gratis dingen doen. Ik krijg namelijk ook veel gratis. Gratis spar partners op twitter. Deze week nog, een gratis marketingadvies van Elja Daae met enorme powertalk dat ik het kan, geld verdienen met SEO-advies. Een webbouwer die steeds maar weer mijn eigenwijze ideeën uitvoert. Waarvan ik dan maar hoop dat ie in ruil daarvoor wat van mijn ideeën opsteekt.