Oude taarten

Oude taarten. Vrouwelijke ondernemers die al jarenlang hun mannetje staan op internet. Ondernemers die de basis gelegd hebben voor het huidige webwinkellandschap. Ondernemers die gepionierd hebben in tijden dat er nog geen goede kant en klaar webwinkelsoftware was, internetbankieren nog niet bestond, zonder digitale fotografie (een filmrolletje liet je afdrukken zonder dat je wist of de foto's wel gelukt waren), er nog weinig mensen kochten op internet, surfen soms nog via inbelmodems gebeurde en telefoontikken kostte. Ondernemers die als voorbeelden gezien werden en veel gekopieerd zijn. Ondernemers die er niet stinkend rijk van geworden zijn maar gewoon hard werken. Ondernemers met een enorme passie voor hun product.
In willekeurige volgorde:

Flobberdewotsky
Online sinds februari 2003
Grondlegger van de rage van recycledesign. De eerste craftygirl van Nederland, samen met haar man. Een kunstenaar met de naaimachine. Maakt(e) waanzinnige kledingstukken, kreeg daardoor ook waanzinnig veel gratis publiciteit. Scherpe tong. De eerste jaren strijdmakker tegen de copycats. Ontsprong ik zelf nog redelijk de dans doordat de ik-hoef-er-niet-van-te-leven-mentalisten niet tegen mijn prijzen op konden naaien, was het voor haar toch wel zuur omdat de kopiërende hobbyisten de productietijd niet doorberekenden en veels te lage verkoopprijzen hanteerden. Zeer authentiek met ontwerpen, verontschuldigde zich naar mij toe zelfs dat ze rood met witte stippen stofjes had gebruikt. Mooie bewerkte foto's.
Klassieke uitspraak; "Succes is als je ontwerpen bij de Hema liggen...... naamloos welteverstaan".
Bouwde in eigen beheer een prachtige èn goed functionerende webwinkel zonder hulp van kant en klare software. Want dat bestond toen nog niet.
Alterego Truus. Heeft het privé erg voor dr kiezen gehad. Schrijft hedentage voor d'r brood.
Winnaar in de categorie originaliteit. Helaas ook winnaar in de categorie meest gekopieerde webwinkel.
* www.flobberdewotsky.nl

Naaipatronen
Online sinds juli 2004
Uitermate slim product om vanuit huis te verkopen via internet. Product past door de brievenbus en vergt weinig opslag. Desondanks uit haar huisje gegroeid en kantoor/opslagruimte erbij moeten huren. Draait de hoogste omzet van alle oude taarten. Kan desondanks nog niet op haar lauweren gaan rusten omdat je bij dergelijke volumes perikelen krijgt als personeel, opslag, serverruimte, webbouw etc. En de concurrent hijgt voortdurend in je nek waardoor de marges onder druk staan.

12 okt. 2007 in Goedemorgen Nederland van de KRO
Uitermate professioneel en klantvriendelijk. Ik zou ze af en toe wel eens door de brievenbusopening willen trekken die klanten van haar. Onstuimig liefdesleven. Kan ik, met mijn halve leven al dezelfde hubby, stiekem een beetje jaloers van worden.
Zou haar toko best willen verkopen en iets "meer eigens" willen opstarten waar ze haar creatieve ei in kwijt kan.
Winnaar in de categorie handelsgeest.
* www.naaipatronen.nl

Hartendief
Online ergens in 1998
Veroorzaakte in haar eentje de kroontjesrage voor babietjes. Is gestart met prachtige speeldoosjes van stretchvelours met prinsjes en prinsesjes van papiermaché. Produceerde deze zelf. Deed mij realiseren dat voor een mooi, in Nederland geproduceerd product, toch markt is. Verkocht in eerste instantie alleen aan winkels en niet rechtstreeks aan eindgebruikers. De offline winkels, toen al bang voor de online concurrentie, eisten dat ze haar url van het label haalde. Betreurenswaardig dat het vooral anderen zijn die met haar veren pronken. Een discounter gebruikte haar, met de handgemaakte, speeldoosje in een tv-commercial voor rompertjes met een kroontje. Een babyzaak verkoopt nog steeds een hele lijn met producten naar haar idee, zonder bronvermelding.
Verkoopt tegenwoordig sprookjesachtig mooie lampen.
Winnaar in de categorie pionieren. En lieve producten. Heet niet voor niets Hartendief.
* www.hartendief.com

Aristocat
Online ergens in 2000
Ging als een van de eerste offline detaillisten online met een eenvoudige site waarmee je producten kon bestellen via de email of telefoon. Liet in 2004 (als 5e klant!) bij Redkiwi een professionele webwinkel bouwen. Met de afspraak dat het webburo de aanleertijd niet in rekening zou brengen. Het was de tijd dat er nog bijna geen professionele webwinkelbouwers waren. Petje af hoe de winkel gebouwd is destijds. Webwinkel is als een van de weinige uit die tijd nog in de oorspronkelijke staat te bewonderen. Ook petje af dat ze de, destijds verre van optimale, kant en klaar software gewoon links liet liggen en durfde te investeren.
Gespecialiseerd in kunst en kado-artikelen met katten. Typisch succesgeval van de longtail; richt je op een nichemarkt. Heeft een enorme passie voor haar product en reisde hiervoor de hele wereld af.
Winnaar in de categorie oude taarten. Heeft namelijk bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Misschien gooit ze de winkel dan wel in de verkoop. Dus mocht je een passie voor katten en kunst hebben....
* www.aristocat.nl 

Madeliefke
Online sinds november 2005
Moet het eelt op haar vingers hebben staan. Haakt ALLES zelf. Doet nog meer zelf; administratie, fotograferen, webdesign, marketing. Heel actief op Facebook en daarvoor op Hyves. Staat daarbij regelmatig op beurzen. Je kunt niet om haar heen want je komt haar werkelijk overal tegen. Geen idee hoe ze dat allemaal doet in haar eentje.
Directeur van haar eigen eenmanszaak. Zelfbenoemd trendsetter van 'n bekend merk.
Is gevraagd om een boek te schrijven. Moet ze zeker niet doen, want stel je voor straks haken andere dames dezelfde producten.
Winnaar in de categorie hard werken.
* www.madeliefke.nl

Mijnes
Online sinds november 2004
Bedenker van de legendarische broer zus buttons. Producten die via internet in de offline verkoopkanalen terecht kwamen i.p.v. omgekeerd wat gebruikelijk was in die tijd. In eerste instantie zelf geproduceerd, al snel hulp en toen het te groot werd de productie en verkoop uitbesteed. Wat de kwaliteit niet helemaal ten goede kwam....
Nu weer terug bij de basics. Zelf ontwerpen, zelf produceren en last-but-not-least zelf verkopen!
Een kei in het bedenken van oneliners en woorden. Pepernotenmonster. "Heel lief geweest". Presteert het iedere keer om weer om met iets origineels te komen. Zoals de workshop die ze afgelopen weekend gegeven heeft op Flavourites Live.
Winnaar in de categorie vilt en tekst
* www.hebbuh.com
* www.mijnes.com (wordt binnenkort spectaculair vernieuwd)

Biocosmetica
Online ergens in 1997
Nerd met gevoel voor design en een groen hart. Webbouwer die haar tijd ver vooruit was. Bouwde in 1997 (!) een webwinkel in antroposofische speelgoed. Een van de weinige webwinkels van die leeftijd die qua techniek de tand des tijds heeft doorstaan.
De speelgoedwinkel heeft ze lang geleden verkocht. Heeft tegenwoordig een winkel in natuurcosmetica en een winkel in duurzame seksartikelen. Deze laatste winkel werd uitgelicht op de bedrijfspagina van de Telegraaf waarvan ik de foto hier had willen plaatsen. I.v.m. copyrights moet je daarvoor nu doorklikken naar Groene producten tussen de lakens.
Winnaar in de categorie webdesign en -techniek
www.biocosmetica.nl
www.ecochick.nl

Eervolle vermelding voor deze bejaarde webwinkels:
Theetje drinken uit 2003, later een offline winkel erbij geopend.
Breibrink uit 1998, still going strong
Leuke lintjes uit 2005
Prematuur.nl uit 2005
BCaptured uit 2004, is nog steeds een vers gebakje want begon al op haar 17e.

Mijn eigen webwinkel is online sinds november 2002. Maar zelf ben ik geen oude taart natuurlijk.
Ken je er nog meer? Webwinkels die al sinds 2005 online zijn of langer? Vermeldingen via de reacties zijn welkom! Eeuwige roem krijgt de winkel ervoor terug :-).