Kippenjasjes

Ik geloof het zelf niet. Vanmiddag achter de naaimachine gezeten. Terwijl ik dat ding al jaren niet meer tevoorschijn tover. Om kippenjasjes te maken. Ja. Kippenjasjes. Vind ik zelf ook zot.
Maar goed. Onze kippen hebben het veren pikken ontdekt. En als kippen eten ontdekken. Dan zijn ze niet te houden. Even googlen leerde dat als ze het eenmaal door hebben er niet zoveel aan te doen is. Dat het niets te maken heeft met de pikorde. Hooguit een vage link met verveling en stress. En dat het over kan gaan in kannibalisme.
Maar het is zo kouhoud. En het is zo ziehielug. Een kip blijft rustig staan als ie kaalgepikt wordt, vecht zelfs mee om de uitgetrokken veren. Nieuwe veertjes worden gelijk weer weggepikt. En 2 hebben er nu een kale buik*.

Dus ik heb 2 kippenjasjes gemaakt.
Basis is een stuk fleece van 45 tot 50 cm bij 20 tot 28 cm (afhankelijk van de grootte van je kip). Ik heb er een oude sjaal voor gebruikt.
Knip een gat met doorsnee van 4 cm in het midden. En knip er een vorm in ongeveer zoals op de foto.


Stik er klitteband op voor de sluiting (let op klitteband op foto ligt verkeerd want je sluit hem natuurlijk net de andere kant op). Jasje was te breed (had 28 bij 48 cm genomen) voor Barnevelder kip. Dus ik heb er plooitjes ingenaaid. Voor de grootste kip alleen aan de buikzijde, daar heb ik ook de hals nog wat smaller geknipt. Voor de andere kip aan beide zijden 2 plooitjes gemaakt zoals je hier kunt zien.


Brownie rende er zo mee weg en scharrelde weer naar eten.


Snavel de 2e ging achteruit lopen en verloor haar evenwicht. Maar zij heeft het echt koud en zit nu dus op stok mèt jasje. Hopelijk gaat het morgen beter. Als die straffe oostenwind weg is gaan ze weer uit. En dan zet ik pikkip Vera even apart. Bovenkant poot heeft Snavel de 2e normaal ook bruine veertjes :-(.


Afgelopen winter (ja die is toch afgelopen?) heeft de stichting Red een legkip vele kaalgeplukte kippen van een jasje voorzien. Aldaar staat ook een patroon.

* Gezwam natuurlijk. Ik wilde gewoon mijn kippetjes als roodborstjes verkleden!

Update 5 april 2013
De jasjes helpen tegen de kou. En op de plaats waar het jasje zit kan de kip niet gepikt worden. Maar de meest kale kip, Snavel, trekt het jasje steeds in een uurtje uit. Brownie heeft hem 3 dagen aan gehad en ging toen aan een stuk door stofbadjes nemen.
Niet echt een succes. En het verenpikken gaat door. En het is nog steeds koud.
Ik kreeg nogal wat tips.
- Zet er een haan bij en het is zo afgelopen. Maar het heeft niets te maken met de pikorde. De kip die geplukt wordt reageert daar niet op terwijl ze dat wel doet als ze een venijnige ordepik krijgt. Blijft rustig staan, pikt zelf ook veren bij de buurvrouw en vecht mee om de grote veren. Ze zien het gewoon als eten en snappen niet dat ze die veren nodig hebben als jasje.
- Apart zetten. Maar dan willen ze de hele tijd naar elkaar.
- Graan niet meer in bakje geven en uitstrooien zodat ze zich minder vervelen. Dat doen we, het verenpikken lijkt iets minder intensief te gebeuren nu.
- Hertshoornolie op de kippen spuiten. Stinkt vreselijk zodat ze de veren niet meer zouden lusten. Heb ik geprobeerd, werkte ook niet. Maar het is koud en ik durfde niet teveel spul op ze te spuiten omdat ze er zo nat van worden. Straks als het warmer weer wordt nog maar eens een keertje proberen.

Stuur naar de krant merkte iemand op. Maar ik had het idee al uit de krant :-)
Algemeen Dagblad, toen de koude winter begon!
Als iemand de ultieme tip heeft?

Update 7 april 2014
Echt alles uitgeprobeerd inmiddels. Niets helpt echt.
Hertshoornolie helpt wel iets. Maar dan moet je de kippen om de dag ermee inspuiten. Zodra je stopt gaan ze weer pikken. En het stinkt verschrikkelijk. Misschien als je dit doet zodra ze beginnen dat het beter werkt.
We hebben (eigenlijk voor varkens) ontsmettende spray met blauwe kleur en bitterstof op de kale plekken gespoten. Dat schuren ze er zo snel mogelijk af.... De veren blijven blauw.
2 van de 3 kippen zijn meer dan de helft kaal. Met blauwe plukjes veer. Het ziet er niet uit. Af en toe zetten we een kipje apart. Als ie tot bloedens toe is gepikt. Gelukkig was het een warme winter. Die paar dagen dat het wel koud zaten ze te rillen.