#freeprintables

Ik lijk wel gek. Ik heb printables, pdf's van traktatie-bouwplaten en het patroon van de Pippipruik, in de webwinkel gezet. O m   t e   v e r k o p e n ! Daar verwacht ik niets van. Omdat de markt al oververzadigd is met #freeprintables. Gratis printables.
Bovendien verkoop ik liever drukwerk van deze bouwplaten. Levert meer omzet op en het eindproduct, de traktatie, wordt mooier. Voor de klant is drukwerk ongeveer even duur als zelf printen. Maar helaas, toners en papier worden meestal niet gekoppeld aan de prijs. Die hebben ze toch al in huis. Of ze printen op de zaak. De nieuwe downloadpagina is dan ook vooral bedoeld als promotietooltje voor het drukwerk. Om mensen bewust te maken van de zelfprintkosten. Dat ze dubbelzijdig drukwerk al helemaal niet zelf moeten willen printen.
Toch bestaat er een markt voor. Klanten vragen er wel eens naar. Omdat ze haast hebben en opsturen kost toch minimaal 1 dag. Of omdat ze er maar enkele nodig hebben en dan de standaard verzendkosten te hoog vinden. Er wordt soms 1 bouwplaat besteld. Voor onder de kopieermachine. De klant is dus bereid om € 3,95 + € 0,45 = € 4,40 te betalen voor een printable, waarvan de kwaliteit iets verslechterd omdat het een kopie van een kopie is.


Terug naar die oververzadigde markt.
Ik begrijp heel goed als iemand #freeprintables (van illustraties, patronen, knutselvellen) of tutorials aanbiedt. Doe ik zelf ook, in ruil voor een tweet of facebookbericht. En ik heb een blog voor traktatie-ideetjes.
Als kadootje voor je klanten of lezers. Om mensen kennis te laten maken met je product. Voor de naamsbekendheid. Of om je product te promoten. Zoals La Vache qui rit doet.

Maar om dat nou periodiek (wekelijks, maandelijks) gratis voor andermans site/blog/magazine te doen? Misschien nog wel in ruil voor een bannertje voor de naamsbekendheid. Maar waar als je je uren zou berekenen nooit voor dat geld aldaar geadverteerd zou hebben? Waar sommige mensen (zoals ik) nooit zullen adverteren omdat voor lezers alles gratis is terwijl anderen er hun brood mee proberen te verdienen?
Of erger nog, een complete site met freeprintables vullen. Ja, het bestaat echt, een winkel met alleen maar gratis printables. Gratis zonder doel. Waarmee h e l e m a a l   n i e t s  verdiend wordt. Ook niet met reclame.
Nee, die link deel ik hier niet. Ik ben gekke Gerritje niet.