Kleurenpiet

Eigenlijk eigenlijk wilde ik er geen woord meer aan vuil maken. Aan die zwartepietendiscussie. Ik had vlak na de uitzending van #penw met Quinsy Gario al een stukje geschreven.

Maar hé, waar gaat dat heen?
Zwarte Pietenava's. Demonstraties. Broodje aap verhalen over het ontstaan van Zwarte Piet. Dat het toch echt geen slaaf is. En vandaag Anouk die bedolven wordt met nare berichten. Omdat ze voor kleuren pieten is.

Ik ben voor zwarte Piet. Daar niet van. Kleurenpieten lossen niets op. Met krulletjespruiken blijven dat toch verkleurde zwarte Pieten. Pieten die vroeger zwart waren. Maar nu overcorrect gekleurd. Kleurlingen.

Toen ik Quinsy aanhoorde had ik enerzijds iets van; "jee, de niet uitgenodigde buurman die komt klagen dat het geluid te hard staat op een leuk feestje". En "Zwarte Piet", dat is toch zeker geen scheldwoord? Kids willen dolgraag zwarte Piet zijn. Doen hun best voor een Pietendiploma. "Ik ben een betere Piet want ik hoef niet geschminkt te worden". Die Quinsy doet alsof ie voor alle donkergekleurde mensen spreekt.
Maar hij heeft natuurlijk wel een punt. Voor het eerst keek ik anders naar het feest. Waarom is Sinterklaas eigenlijk blank? Hij komt toch oorspronkelijk uit Turkije? Een niet blanke Sinterklaas haalt in mijn ogen al wat spanning weg.
Het maakt niet uit wat de oorsprong is van zwarte Piet. Dat is het verleden. Daar kun je toch niets aan veranderen. Je moet naar de toekomst kijken. Het verzinsel dat ze zwart geschminkt zijn omdat ze vroeger door de schoorsteen gingen is zo gek nog niet. En laat die krulletjespruiken weg.

Of je combineert het met Halloween!

Nog een paar pakjes te koop trouwens
Alsof ik het verwachtte; dit jaar geen pietenpakken ingekocht. Ik had er wat over van vorig jaar. En die omzet van 10 jaar geleden ga ik toch nooit meer halen want ze zijn tegenwoordig overal te koop.