Noordsingel

Wat ben ik er in mijn studententijd vaak langs gefietst, het gerechtsgebouw met daarachter de strafgevangenis aan de Noordsingel. Nooit gedacht dat ik de doorgang nog eens van deze kant zou zien:


In een zijstraatje (burg. Roosstraat) stonden destijds, op bepaalde tijdstippen, sjieke auto's met opgedofte dames, te zwaaien naar gevangenen achter de ramen.
In oktober 2012 zijn de gevangenen vertrokken. Op dat moment was deze gevangenis de oudste, nog in gebruik zijnde, gevangenis van Nederland.
Gisteren tijdens Open Monumentendag was het gebouw voor het eerst openbaar toegankelijk. Waarschijnlijk ook voor het laatst in deze toestand te zien want het pand krijgt een herbestemming.
Dochter nam een kijkje in de "gewone" cel en de isoleer.Bij de douches was er een douche voor de gevaarlijke gevangenen. Die sloot aan de buitenkant, had een deur waar je niet onderdoor kon en een kijkluikje.

Zo zonder gevangenen was de sfeer een stuk beter dan wat ik me herinner van de koepel in Breda. Daar ben ik ooit met een opdrachtgever op de vrouwenafdeling geweest. Om de productiemogelijkheden van houten speelgoed daar te bekijken.