Briefje voor Erik

Beste Erik,

Ik heb je hoog zitten. Ik ben dol op mensen die zich nog druk maken over wantoestanden. Mensen met een eigen mening, ook al stemt die niet altijd overeen met de mijne. Mensen die openstaan voor dialoog. Daarom schrijf ik je dit briefje*. In de hoop dat je beeld over de huidige vluchtelingencrisis minder eenzijdig wordt.

Je bent bezig met angst zaaien. Je ziet alleen nog maar de "boeven" die hierheen komen. Je retweet zelfs trollenfoto's. Het lijkt alsof je blind geworden bent voor alle andere berichten over de humanitaire ramp die zich momenteel afspeelt.


Ik maak me ook zorgen, daar niet van. Omdat er boeven tussen zullen zitten. Omdat het er zoveel zijn.
Maar..... Wat wij hier zien is het topje van de ijsberg. Een ijsberg die bestaat uit 60 miljoen vluchtelingen. En we mogen in onze handjes klappen dat dit topje bestaat uit krachtige, ondernemende, gezonde, nog hoop hebbende mensen mèt geld om die barre tocht überhaupt te kunnen maken. Stel je eens voor dat het de zieken, gewonden, hopelozen, armen en bejaarden waren die ons landje overspoelden. Die teren gelukkig voor ons, ver buiten beeld, weg in de regio.

Laten we er toch gewoon het beste van maken. Niet bang zijn voor barre tijden, maar ervan uitgaan dat de barre tijden al aangebroken zijn.
Met mensen vijandig tegemoet treden maak je geen vrienden.
Bang zijn voor testosteronbommen en ISstrijders en deze angst verspreiden levert niets op. "De mens lijdt het meest, voor het lijden dat hij vreest".
Shit happens, de kunst is om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Blijf je alsjeblieft wèl druk maken!
  • Ga je bijvoorbeeld opwinden over Griekenland. M i l j a r d e n  zijn er richting deze lidstaat van de EU gegaan. Voor dat geld hadden ze wel eens wat meer vluchtelingen mogen registreren, opvangen of opnemen. En de boeven en profiteurs ertussen terug mogen sturen. I.p.v. klakkeloos iedereen door laten reizen. Griekenland zit in de regio. Èn heeft al jaren een negatief migratiecijfer.
  • Of ga pleiten voor maatregelen in de asielprocedure waarmee je de boeven en profiteurs van de huidige humanitaire ramp er beter tussenuit kan vissen.
  • Of zoek, als ervaringsdeskundige, uit hoe je de belastinggeld-slurpende-hobby (rechtszaken tegen de overheid) van Volkert kunt stoppen. Daar kunnen dan weer heel wat vluchtelingen voor opgevangen worden.
Maar stop met angst zaaien.
En kijk eens wat verder dan je neus lang is. Het zijn echt niet alleen maar boeven die ons land overspoelen. Ehhhhh, en het is toch goed voor de economie?

* Het is een briefje geworden en geen tweet, 140 tekens was dit keer niet voldoende.