Beste #kominverzet-ters

Ik creëerde laatst mijn eigen legertje baardmannen
Wees gerust. Ik ben niet vóór vluchtelingen. Ik sta niet te roepen dat ze hiernaartoe moeten komen. Ik heb de grenzen niet open gezet. Ik had ze liever niet gehad. Ik vermoed dat ze zelf ook liever geen vluchteling hadden willen zijn. Maar ja, ze zijn er en ik vrees dat wij slechts het topje van de ijsberg met ellende zien.

Ik ben bezorgd. Over de mensen die zich verzetten tegen de vluchtelingen.

Tsunami
Best goed gekozen eigenlijk, dat woord met bijbehorende beeldvorming. Het gaat immers om een onvermijdbare, niet te stoppen, grote golf aan mensen die ons landje overspoelt. Een golf die zich niets aantrekt van barrières als grenzen.
(Toch zijn er nog steeds geen vluchtelingen aangespoeld in mijn tuin).


Islam
Het zijn mensen op de vlucht. Een groot deel is moslim. Moslims op de vlucht voor een oorlog tussen moslims onderling.
Het merkwaardige met de islam is dat als er één moslim wat doet, alle moslims daarop afgerekend worden.
Met christenen doen we dat niet. Franco's regime, gestoeld op totalitair streng katholicisme, zorgde voor 3 miljoen migranten naar Europa.

Schuldvraag
Zolang het hier beter is dan daar zullen ze blijven komen hoor.
Hoe hard je ook wijst naar anderen. "Ze worden ons door de strot geduwd door de politiek". "Ze zetten de grenzen open". "Merkel heeft ze uitgenodigd". Er komt geen vluchteling minder door.
En de grenzen staan niet open, anders kwamen ze wel met een goedkope chartervlucht hier naar toe.

Schijnoplossingen
Zoals "grenzen dicht". We zijn omringd door bevriende landen waarmee afspraken zijn gemaakt. Met een hek om ons land verschuif je het probleem naar de buren. Je lost het niet op. En hoe stel je je dat eigenlijk voor, een hek van 1027 km? Met om de 50 meter een mannetje dat het bewaakt? 24 uur per dag? 7 dagen in de week? Zodat niemand er een gat in knipt of een tunnel graaft?
Of eisen dat er een quotum moet komen. Alsof een tsunami luistert naar "tot hier en niet verder".

Verknipt wereldbeeld
Ik zie een totaal verknipt wereldbeeld in de #kominverzet tijdlijn. Van mensen die bang zijn voor de islam. Mensen die ervan overtuigd zijn dat de vluchtelingen hiernaartoe komen om de islam te verspreiden. Foto's en berichten van haatblogs worden massaal gedeeld. Verhalen worden met iedere tweet aangedikt. Dingen worden uit hun verband gehaald. Oude, gruwelijke foto's en filmpjes worden hergebruikt als zijnde het nieuws van nu.
Op de Hoaxwijzer kun je checken of het bericht klopt dat je wilt delen.

Wegkijken
De normale berichten niet meer zien. Goede berichten in twijfel trekken. Ervan overtuigd zijn dat "ze" dingen achter houden. De ogen sluiten voor het leed van de vluchteling.

Gunnen
Als een van de rijkste landen ter wereld niet bereid zijn te delen. Een ander niets gunnen behalve dan dat ze mogen verzuipen. Jaloers zijn om wat een ander krijgt en jij niet. "Geert, ik krijg mijn reiskosten niet vergoed naar de specialist in een andere stad en de vluchtelingen krijgen alles".
Ontevredenheid is net een ziekte. Als je erop googlet zul je vooral de berichten vinden van mensen die de moeite hebben genomen om het te delen; omdat de operatie mislukt is, omdat ze niet gehoord werden door de dokter, omdat de ziekte chronisch bleek. Of van de mensen die gewoon graag klagen.


Marten Fortuyn in de Metro
Fortuyn
Disclaimer, deze alinea is geen constatering maar een persoonlijke mening
Ik denk dat Fortuyn zich in zijn graf omdraait als hij hoort wat er nu in zijn naam geroepen wordt. Fortuyn haatte de islam niet, hij vond het een achterlijke cultuur. Hij wilde destijds de grenzen sluiten voor economische migranten uit moslimlanden. Omdat hij van mening was dat deze arbeidsmigranten vooral aan de onderkant van de maatschappij terechtkwamen. Hij vreesde een koppeling van de islam aan armoede, gemiste kansen, uitsluiting met als resultaat een morrende, zich achtergesteld voelende, explosieve onderlaag in de samenleving.
Al ingestroomde migranten mochten blijven en hij maakte zich hard voor een generaal pardon.
Fortuyn zou de huidige situatie (nogmaals, mijn inziens) als een crisis, een humanitaire ramp, beoordeeld hebben. En een vluchteling zien als een mens in nood die geholpen moet worden.

Verzetten
Verzet tegen iets dat onvermijdelijk is, is zonde van de energie. Met veel nare dingen is het hoe sterker je je verzet, hoe erger het wordt. Kiezen op elkaar en ondergaan die bak met narigheid. Accepteren. Je erbij neerleggen.
Flyeren. Demonstreren. De hele dag door twitteren. De politie werk bezorgen. En wat al niet meer. Please, zet die energie toch om in wat nuttigs.
Je hoeft van mij geen vluchteling te helpen hoor, het mogen ook Nederlandse ouderen zijn.

Gutmensch
Nee, dit Gutmensch heeft geen oplossing. Nee, ik ga de cijfertjes niet bagatelliseren. Want wie weet hoeveel er nog zullen komen mag het zeggen. Maar maak het drama niet nog groter dan het al is door de vluchtelingen vijandig te benaderen en hulpverleners te bedreigen.
"Wie afkeer, angst en haat zaait zal afkeer, angst en haat oogsten".
Daarom houd ik als Gutmensch vol: "Wie goed doet, goed ontmoet".
www.ontmoeteenvluchteling.nl

Wir schaffen das
Shit happens. Schouders eronder en er het beste van maken. Nee, dan komt het niet vanzelf goed, maar daarmee voorkom je erger.