Zelf wijn maken!

Ieder jaar hebben we meer druiven aan de gevel hangen dan we op kunnen en neem ik me voor om toch eens een keertje wijn te maken. Dit jaar deed ik het! Een korte how to:


Begin augustus zijn de druiven nog groen en kunnen ze nog lang niet geoogst worden!
Druivensoort is Boskoop Glory, een blauwe druif die het goed doet in het Nederlandse klimaat.
De druiven zijn rijp als ze bijna zwart zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid zon is dat eind september, begin oktober. Oogsten voordat de spreeuwen het in de gaten krijgen! Anders denk je hé wat het ineens donker, kijk je naar buiten en vliegen er honderden spreeuwen weg met een gevulde maag.

Ontdoe de druiven van de steeltjes, haal de beestjes en spinnenwebben er tussen uit en was ze. Vervolgens in een grote bak of schaal de druiven tot moes kneden met je handen. Het resultaat heet most. Doe er een schepje voedingszout* (ik nam keukenzout maar weet niet zeker of dat bedoeld wordt) bij en laat 0 tot 5 dagen gisten. Sluit goed af zodat er geen vliegjes bij kunnen komen. Ik legde een natte theedoek over de schaal en klemde hem eromheen met elastiek en liet het 3 dagen staan.
De most pruttelde en geurde heerlijk, na 3 dagen zag het er zo uit:


Deze drap heb ik gezeefd en in een glazen fles gedaan.
Achteraf gezien is zeven te grof, het veroorzaakt veel droesem.
Volgende keer haal ik de drap door een thee- of kaasdoek. Vitrage kan ook.
Sluit de glazen fles af met een waterslot (de suiker wordt omgezet in alcohol en koolzuur, er gaat veel gas ontstaan dat moet kunnen ontsnappen, maar er mag geen zuurstof bij komen).
Ik heb ipv een waterslot (dat ik komend jaar wèl ga aanschaffen) een kegeldop voor wijn gebruikt. Deze heeft een rubberrand waardoor de fles luchtdicht afgesloten wordt, doch bij enige druk plopt ie omhoog en kan het gas ontsnappen.
Zo ziet het er dan uit in de fles. Pruttel pruttel (filmpje!). Wekenlang!


Pas als de troebele vloeistof helder is (na ongeveer 6 weken) houdt het pruttelen op. Je kunt de wijn dan voorzichtig overhevelen (zonder de op de bodem liggende droesem) en luchtdicht afsluiten. Nog even op smaak laten komen, minimaal 4 weken schijnt, en drinken maar!

Als ik hem verorberd heb zal ik hier mijn bevindingen delen!
Op oudjaarsavond eindelijk geproost met de wijn!


Heel fruitig, licht, veel aroma, maar al wat te zurig helaas. Eigen schuld. Geen goed waterslot en te lang gewacht met bottelen :-(. Ik had geen slangetje in huis om te hevelen. Ik vond er pas eentje 6 weken nadat de vloeistof al helder was, al die tijd was de wijn niet goed luchtdicht afgesloten. Maar niet getreurd, er rest nu geurige wijnazijn, waarmee ik het hele jaar vooruit kan!

* Voor ik begon heb ik gegoogeld op "zelf wijn maken" en kwam oneindig veel recepten tegen. Er zijn talloze hulpstoffen om het gistingsproces op gang te krijgen en het zou ook zonder hulpstoffen moeten kunnen. Ik heb hier Peter de Mooij gevolgd, omdat keukenzout het enige is dat ik standaard in huis heb :-).

Onze kipjes krijgen druiven.

Pikkend druivenboefje.


Update 1 jaar later
Nieuwe poging. Ik heb nu een waterslot voor op de fles. De kegeldop sloot weliswaar goed af, maar bij het ontsnappen van het koolzuur kan er toch zuurstof naar binnengaan. En het keukenzout dat ik gebruikte schijnt niet geschikt te zijn. Dus dit keer met paar korreltjes broodgist om op te starten.
NB. Nog een jaar later zonder gist of zout, ging goed.

De eerste stap, het kneden van de druiven: