Pompoen-frittata en pompoensoep

Ik ben zo'n experimenteer-kok. Ik kook zelden via recept en als ik het al doe volg ik het niet 100% op. Gisteren maakte ik een pompoen-frittata geïnspireerd op het recept van Odin dat in mijn groententas zat. Zo lekker dat ik het even vast leg hier.

1 oranje Hokkaido pompoen
6 groene koolbladeren
1 paarse ui
10 verse saliebladeren
6 eieren
restje crème fraiche en restje geraspte kaas
olijfolie om te bakken
zout

- Hak de pompoen in stukjes (deze soort hoef je niet te schillen, wel ontpitten), bak ze, laat 10 minuten garen en haal uit de pan.
- Snipper de ui, snijdt de groene kool en bak het in de pan. Als de uitjes glazig zijn en de koolbladeren zacht kun je de pompoen er weer terug bij doen.
- Klop de eieren los met de crème fraiche, de geraspte kaas, de fijngesneden salie en zout.
- Vet een quichevorm in, stort de eiermassa erin en vervolgens de groenten.
- Laat 30 tot 40 minuten bakken in een oven op 180 graden.
Op de foto zie je de frittata voordat hij de oven in gaat. De bloemen van de Oostindische kers was een decoratie-experiment maar kun je weglaten. Ze verschrompelen en zijn nauwelijks nog zichtbaar na het bakken.
Als je geen groene kool hebt kun je boerenkool gebruiken. Dat heeft hetzelfde smaakeffect vermoed ik.

En nu ik hier toch iets vastleg om later nog eens te maken; deze maakte ik vorige week en was buitengewoon lekker. Pompoen is zo neutraal van smaak dat je er vele kanten mee op kunt wat betreft soep; met appel, met linzen, met groenten, met tomaten, met kerrie enz. Deze variant met kokosmelk had ik nog niet eerder gemaakt.
De foto komt het de kookrubriek van Giphart in het AD-Magazine. Het betrof hier een succesrecept van een KLM-stewardess dat vele passagiers gegeten moeten hebben.

Aanpassingen die ik maakte aan het recept:
- Een oranje Hokkaido pompoen in plaats van een flespompoen.
- Verse gember in plaats van gembersiroop. Door de kokosmelk is de soep al zoet genoeg.
- Ik had geen verse sereh-stengels in huis, wel gedroogde, deze kookte ik mee in een thee-ei. En ik deed op het eind nog een volle hand gesneden citroenmelisse in de soep.
Bak de vaste ingrediënten, voeg daarna de vloeistoffen toe en laat gaar koken. Pureer met de staafmixer.

Ik moest me bij beide recepten inhouden om geen knoflook en sojasaus toe te voegen. Normaliter gaat dat bij mij er altijd in bij dit soort recepten.