Een flamenco-set en de copyrights

Mensen gaan op Twitter nogal eens te keer tegen mij als ik over de oplichtingspraktijken van de copyrightmaffia begin. Alsof ik inbreuken zou promoten. Integendeel, ik heb er last van. Mijn foto's en teksten worden aan de lopende band zonder toestemming overgenomen. Ik vraag regelmatig om bronvermelding of verwijdering.

Slechts één keer heb ik een brief gestuurd en geld gevraagd. Omdat ik echt schade had. Bij de Hema lag een gekopieerd item in de schappen. "Geïnspireerd" op deze foto's uit mijn webwinkel:


Toen het in de folder van de Hema kwam was ik net overgestapt op rode stippenstof en stond het zo in de webwinkel:


De set bij de Hema was goedkoper dan bij mij in de webwinkel. Niet gek, de oplage is fors hoger, de stof is synthetisch in plaats van katoen en mijn set is een stuk netter genaaid.
Het item van de Hema ziet er zo uit. Een rechtszaak had ik nooit gewonnen. Daarvoor wijkt het teveel af. De stippen zijn groter. De rok is wijder. En op ideeën (de combi polswaaiers, haarband en rok) rust geen copyright, daar had ik dan patent voor aan moeten vragen. Ik had de mazzel dat Hema dit item had ingekocht van een partij die zei dat het een eigen ontwerp was.
Deze partij nam contact op, bood verontschuldigingen aan en betaalde een gepaste schadevergoeding.
Ze hadden geen idee dat er een webwinkel achter de foto zat die ze op Google gevonden hadden anders hadden ze de combi niet zo letterlijk overgenomen.

Dus voor de goede orde. Ik keur inbreuken af. Maar hé, er zit niet altijd kwade opzet achter. Waar gehakt wordt vallen spaanders, iedereen maakt wel eens een foutje. En het moet maar eens afgelopen zijn met die inbreukbrieven van honderden euro's voor foto's die zonder kwade opzet geplaatst zijn en waarbij de schade voor de fotograaf nihil is. Hetgeen mijzelf is overkomen.

Daarom op mijn andere blog de 25 misselijkste trucjes die uitgehaald worden door de copyrightmaffia.

PS, de set is nog te koop. De laatste 4 stuks, afgeprijsd omdat de elastiek in de polswaaiers ietwat strak is.