Cashen op de beurs

Als kleine webwinkelier die al jaren hoopt dat het Zalando-effect uitdooft, vraag ik me regelmatig af "waar doen ze het toch in hemelsnaam van?".
Van Bol dat, jaar in jaar uit, met verlies draait is het bekend. Het moederconcern neemt dat voor haar rekening:

Uit kwartaalverslag Ahold Delhaize, klik om te vergroten

Maar wie zijn er toch zo gek om in Zalando, met zijn 50% retouren en gratis verzenden & retourneren, te investeren? Hoe is het mogelijk dat er 200 miljoen beschikbaar is om een mega groot distributiecentrum te bouwen waar straks veel mensen voor weinig komen te werken?

Uit het AD van 5 juli 2019


Het antwoord las ik dezelfde dag in dit stuk van Marike Stellinga: "Het kapitalisme is kapot. Leve het kapitalisme."; Winsten worden gebruikt om (eigen) aandelen te kopen!

Winsten van bedrijven worden geïnvesteerd in verlieslatende bedrijven.
Winsten worden gebruikt om aandelen te kopen! In plaats van gedeeld met werknemers, uitgekeerd als dividend of geïnvesteerd in onderzoek, innovatie, infrastructuur etc. Het geld blijft op de beurs.
Als dat aandelen zijn van verlieslatende bedrijven dan kan het geld worden gebruikt om die verlieslatende activiteiten uit te breiden. Zoals een distributiecentrum van 200 miljoen bouwen. Daarmee verpesten ze de markt voor degenen die er wel hun brood mee (moeten) verdienen; degenen die winst (moeten) maken.
Waarom doen winstgevende bedrijven dat? Heel simpel, omdat ze met aandelen meer en makkelijker winst verwachten te maken dan met hun bedrijfsvoering. Kijk maar naar de familie Blokker, de winkels kostten alleen maar geld en hebben ze van de hand gedaan, de aandelenportefeuille daarentegen rendeert voortreffelijk.

Beurswaarde
De beurs draait op de waarde van aandelen die tot stand komt door vraag en aanbod. De waarde van een aandeel vertegenwoordigt niet, zoals vroeger, de werkelijke waarde van het bedrijf. Of een bedrijf winst maakt en dividend uit keert is niet (meer) van belang. Bedrijven met schulden kunnen op de beurs toch miljarden waard zijn. Op de beurs kun je zelfs geld verdienen met dalende koersen [zie the Big Short]. Er staan in Amerika huizen leeg en weg te rotten waarvan het eigendom zit versnipperd in als obligaties verpakte gebundelde hypotheken die talloze keren verhandeld zijn. Aandelen, opties, obligaties en andere effecten wisselen soms slechts na seconden alweer van eigenaar voor een paar cent winst.
Het geld dat zo "verdiend" wordt is geldcreatie. Er staat geen toegevoegde waarde voor de maatschappij tegenover. Helaas zijn het wel dezelfde euro's als waarmee je diensten en producten in de maatschappij kunt kopen, zoals dat distributiecentrum van 200 miljoen.

Belastingen
Over koerswinsten hoef je geen btw af te dragen, er is immers geen toegevoegde waarde. Over koerswinsten betaal je bijna overal in de wereld minder belasting dan over arbeid. Alleen België kent sinds 2016 een speculatietaks van 33% die enigszins in de buurt komt.
Belasting over koerswinsten wordt betaald in het land waar de investeerder gevestigd is en niet waar het bedrijf die de aandelen uitgegeven heeft (op papier) zit. Investeerders zitten om die reden vaak in landen met een laag belastingtarief.
Belasting over bedrijfswinst wordt betaald in het land waar het bedrijf op papier gevestigd is, vaak een land met een (al dan niet met speciale regelingen) gunstig belastingklimaat. Een kwalijke zaak omdat het land waar de werknemers wonen de kosten draagt voor onderwijs, infrastructuur, zorg e.d.
Dividendbelasting wordt betaald in het land waar het bedrijf gevestigd is en mag verrekend worden met de belasting in het land van de investeerder. Het is merkwaardig dat Nederland de dividendbelasting heeft willen afschaffen. In feite geef je daarmee geld weg aan het buitenland. Het zal wel iets te maken hebben gehad dat er steeds minder vaak dividend wordt uitgekeerd en dat er zoveel ingewikkelde regelingen en constructies zijn dat de administratie eromheen meer kost dan wat het opbrengt. En het kan een reden zijn voor een bedrijf om zich hier niet (op papier) te vestigen.

Werkgelegenheid
Om de werkgelegenheid te bevorderen zijn er belastingvoordelen en subsidies. Vooral grote, beursgenoteerde bedrijven maken daar gebruik van. Er is investerings- en onderzoeksaftrek. Er is subsidie om mensen voor het minimumloon in dienst te nemen; de Primarkpremie. Huisvestingskosten voor arbeidsmigranten mogen ingehouden worden op het brutoloon waardoor er minder premies afgedragen hoeven te worden. Premies voor sociale zekerheid mogen in het land herkomst afgedragen worden waar ze een stuk lager zijn dan hier.
Jan.2017 uit Financieel Dagblad
Om werknemers te beschermen is vast heel erg vast geworden in Nederland; De wet Werk en Zekerheid. Het aantal tijdelijke contracten dat je iemand achter elkaar mag aanbieden is sterk beperkt. Doorlopende oproep- of seizoenscontracten mogen niet meer. Een werkgever moet twee jaar door betalen bij ziekte. Er is ontslagbescherming, een verplicht integratietraject en een transitievergoeding. Nergens ter wereld zitten er zoveel mensen doorbetaald thuis met een burnout of een arbeidsconflict als in Nederland. Met als gevolg dat werkgevers huiverig zijn om mensen (vast) in dienst te nemen.
Zzp-ers krijgen de schuld van de toename van flexcontracten tegen lage prijzen. "Ze bieden zich te goedkoop aan." "Ze dragen geen premies af." Terwijl het gros, van de goedkope zzp-ers, zzp-er is omdat ze geen (vast) werk kunnen vinden. En de prijzen zijn zo laag omdat ze moeten concurreren met:
  • Scholieren die voor een laag loon werken en ontslagen mogen worden op hun 18e.
  • Het minimumloon met de primarkpremie.
  • Uitkeringsgerechtigden die "te werk gesteld worden" met behoud van uitkering.
  • Stagiaires.
  • Vrijwilligers.
  • Arbeidsmigranten waar belastingvoordelen voor gelden, die van tijdelijk contract naar tijdelijk contract geleid worden door van "werkgever" te wisselen of die door hun "werkgever" ontslagen worden, doorbetaald worden door het UWV en zodra het wettelijk weer mag weer een tijdelijk contract krijgen.

Oplossingen
1. Subsidies en belastingvoordelen om de werkgelegenheid te bevorderen opheffen en tegelijkertijd vast minder vast maken.
2. Btw van zzp-ers niet meer als voorbelasting mogen verrekenen. Het geld gebruiken voor AOW- en WAO. Zo wordt een zzp-er duurder voor de werkgever en worden er tegelijkertijd premies afgedragen waar iedereen zo over loopt te klagen. Je hoeft dan ook niet meer te controleren of het geen schijndienstverband is.
3. Een van de oplossingen in De biecht van de bankier was het scheiden van geldsystemen voor de beurs en voor diensten & producten in het dagelijkse leven. Een speculatie- èn een ruilmunt. Ik vermoed dat dit hetgeen is waarom sommigen de gulden zo graag terug willen. Zij maken een denkfout, het is niet Europa versus Nederland. Het is speculatie versus de echte functie van geld: een middel om te ruilen. Het lijkt mij een lastig te realiseren oplossing omdat de geldstromen toch ergens weer bij elkaar moeten komen.
4. Irreële koerswinsten indammen. Op Europees niveau:
  • Je moet aandelen minimaal een week in bezit hebben voordat je ze door mag verkopen. Weg winst pakken puur omdat een aandeel fluctueert.
  • Minimaal 10% van de winst moet als dividend aan de aandeelhouders uitgekeerd worden. Beloning voor het ter beschikking stellen van kapitaal aan winstgevende bedrijven worden zo interessanter.
  • Minimaal 10% van verlies moet in rekening gebracht worden bij de aandeelhouders. Een bedrijf dat jaar in jaar uit verlies maakt wordt zo steeds minder waard; de luchtballon loopt leeg in plaats van dat ie in 1x klapt op een moment dat de oprichters van zo'n bedrijf hun aandelen allang verzilverd hebben.
  • Minimaal 10% van de winst moet uitgekeerd worden aan de werknemers. Goed voor de motivatie. Goed voor een eerlijkere verdeling. En in slechte tijden trekt eenieder automatisch de broekriem wat strakker aan.
5. Je zou zelfs de winstbelasting kunnen afschaffen als je de verplichte uitkeringen genoemd bij punt 4 verhoogt en over die uitkeringen belasting heft.
Rekenvoorbeeld. Stel winstbelasting is nu 20%. Dat wordt gewijzigd in 20% dividenduitkering en 20% bonusuitkering voor personeel waar 50% belasting over wordt geheven. Dan wordt er per saldo evenveel belasting betaald.
Groot voordeel hiervan is dat minimaal de helft van de belasting terecht komt in het land waar de winst gemaakt wordt.
6. De consument kan invloed uitoefenen door geen spullen of diensten te kopen bij verlieslatende bedrijven en bij beursgenoteerde bedrijven die de winsten gebruiken om te beleggen. Koop lokaal. Koop klein. Koop minder. Koop kwaliteit. Koop rechtstreeks bij de maker. Ruil. Koop 2ehands.

Eindig ik met dit oudje. Anders hebben we straks alleen nog "drive-thru's" in distributiecentra en outlets waar retouren verkocht worden. En dan gaat de consument vragen waarom er alleen pashokjes zijn bij de outlets.