Grimmige sfeer

Afgelopen dagen zijn er pogingen ondernomen om mijn sites te hacken en offline te krijgen. Begon ermee dat Webroot een van de sites als gevaarlijk bestempelde en blokkeerde. Later zag ik dat via wp-config is geprobeerd inlog- en backup-gegevens te achterhalen.

Ik heb wel een idee waarom dat gebeurt.
Ik heb recentelijk een overzicht gemaakt van artikelen over fotografen, rechtenbeheerders en juristen die onredelijke inbreukbrieven versturen.

Ik knabbel daarmee aan verdienmodellen. Er zijn fotografen die meer ophalen met claims dan met fotograferen. Er worden beeldbanken opgekocht en rechten van overleden fotografen worden overgedragen puur om op inbreuken te kunnen jagen. Er worden claimbots ingezet die niet controleren of het wel een inbreuk is. Zo worden al jaren mensen die niet voldoende weten van het auteursrecht grote bedragen afgetroggeld. Ze worden daarbij geholpen door rechters die de valse waardes die ingebracht worden voor een misgelopen licentievergoeding accepteren. Waardoor afschrikwekkende jurisprudentie is ontstaan die gebruikt wordt om mensen bang te maken voor een rechtszaak en te laten betalen.

Het viel mij op, bij het samenstellen van de lijst, dat er nogal wat artikelen zijn verwijderd. Lees hier (laatste alinea) hoe dat kan. Ook wordt er mijn inziens gretig gebruik gemaakt van het recht om te worden vergeten. Ken je nog lotgevallen? Geef door dan zet ik ze erbij.

De sfeer is grimmig. Ik heb "gezellige" discussies en wordt geblokkeerd op Twitter. Er mailde zelfs een nepgedupeerde die maar vragen bleef stellen. Iemand anders die zich enorm ingezet heeft voor de goede zaak is zwartgemaakt en kreeg intimiderende berichten.
Daarom zet ik dit toch maar even hier neer. Dan weet je waarom zo weinig mensen hun ervaring willen delen. En dan weet je wat er is gebeurd als mijn berichten verdwenen zijn.

Mijn enige doel is een eind maken aan de enorme hoeveelheid onredelijke inbreukbrieven die worden verstuurd. Het is triest om te constateren dat er niet ingegrepen wordt van hogerhand, dat gedupeerden aan hun lot overgelaten worden en dat mensen die weten dat dit niet klopt het negeren.

Wie zwijgt stemt toe.

Deel mensen, deel je verhalen. Met naam en rugnummer.


Update 31 juli 2020.
Vandaag wilde ik deze post updaten en zag ik dat het geel gemarkeerde stukje tekst was verdwenen. Dat moet recentelijk zijn verdwenen want in Google cache stond het nog. Toen ik exact dezelfde tekst terug wilde zetten verdween het, tot 2x toe, opnieuw. Geen idee hoe dat kan. Ik heb er een andere tekst neergezet. En leg het hier even vast.

Update 21 november 2020.
Ik publiceerde dit stuk op 20 november. Vandaag kreeg ik een mailtje dat de twee links die naar het AMI-stuk over auteursrechttrollen niet meer werkten. Merkwaardig dat nu net deze twee linkjes betreft, er staan vele andere linkjes in het stuk. Als ik geen mailtje had gehad was ik er nooit achter gekomen.