Pieke Stuvel

Al op de lagere school naaide ik mijn eigen kleding. Af en toe kreeg ik eens een mooie lap van oma, maar vaak gebruikte ik kleine overgebleven lapjes of oude kleren van mijn moeder. Tot op de dag nog spijt van een authentiek 60er jaren jurkje met bijpassend jasje van zwarte stof met rose roosjes waar ik kleine stukjes uitgeknipt heb. Het ultieme vakantiegeluk was voor mij logeren bij oma, en dan met warm weer lekker in het koele oude huis met lapjes in de weer en van die "kantklos"kleedjes haken.
Toen ik 14 jaar was kreeg ik een boek. Het boek. Het KLERENBOEK van Pieke Stuvel. Zowat alles uit deze bijbel heb ik gemaakt en uitgeprobeerd. Sindsdien geen patroon meer uitgeraderd of gekocht, want patronen maak je ZELLUF!
Onbegrijpelijk dat dit tijdloze boek (uit 1982!) niet meer te koop is. Het zou verplichte kost moeten zijn. Zelden zo'n groot talent gezien in het overbrengen van het ontwerpvirus!
Afgelopen jaren zijn er nieuwe boekjes uitgebracht in de serie voor de luie naaister. "Verkleden en zo" heb ik uiteraard gekocht! Ook deze boekjes zijn niet allemaal meer leverbaar helaas.

Kleding maken doe ik, sinds ik kinderen heb, niet meer. Geen tijd. En kant en klaar is tegenwoordig goedkoper en sneller. Heel af en toe maak ik een prototype, als het te ingewikkeld is om via patronen over te brengen, zoals de pippipruik bijvoorbeeld.
En ja, ik vraag me wel eens af, of ik niet toch eens een officieel erkende patronencursus of -opleiding moet volgen......


Update 5 mei 2023. Ik verwees iemand naar deze post, googelde Pieke Stuvel weer eens en zie dat ze nog steeds actief is en niet stilgezeten heeft: een website en een nieuw boek Het grote naaiboek!

Ik zie dat hier nog een Bol-link staat, bijna vergeten dat ik daar een affiliate-account heb (al jaren geen stuiver meer gezien).