Staking zelfstandige chauffeurs PostNL

Zelfstandigen die staken. Staken voor eigen rekening. Want het werk neerleggen betekent voor zelfstandigen géén inkomsten. Geen vakbond die het loon doorbetaald. Geen catering. Geen gratis petjes en spandoeken.
Het is al tijden bekend. Ze worden uitgemolken, uitgeknepen. Kijk maar eens naar deze documentaire van Zembla. Een nieuwe indeling voor de routes, wederom lagere tarieven. Reden om het werk te weigeren deze week.

Het komt door de webwinkels wordt er dan gezegd, want die willen goedkoop verzenden. Ja, geef ons webwinkels maar weer de schuld. Dat kan er nog wel bij. Bij al die failliete stenen winkels.
Tuurlijk willen wij zo goedkoop mogelijk verzenden. Liefst gratis eigenlijk. Want wij moeten opboksen tegen al die grote, onder de kostprijs werkende, toko's met hun gratis-verzenden-gratis-retourneren policy. Toko's die jaar in jaar uit verlies draaien. Een policy die ervoor zorgt dat mensen niet meer naar een stenen winkel gaan om iets te passen. Daar schreef ik al eens over.

Klik op de foto voor een leesbare versie

PostNL promoot gratis-verzenden-gratis-retourneren op hun site verhoogjeconversie.nl
Tuurlijk promoten ze dat. Slechts 29% retouren. Dat is toch een leuke omzetverhoging voor postNL van 29%. Pomp die goederen maar lekker rond. Die chauffeurs die rijden wel. Alleen deze week dus niet.

Het wordt tijd dat er een verbod komt op gratis retourneren. En schaf dan ook gelijk de verplichting af dat je aan een klant de verzendkosten terug moet betalen als hij een complete bestelling retourneert. Want hoezo moet ik daar als webwinkelier verplicht voor opdraaien?

Gratis bestaat niet. Aan gratis gaat de economie kapot. Gratis werkt overconsumptie in de hand, in dit geval het zinloos rondpompen van goederen.

Ik laat mijn verkleedkleding fair trade maken. Ik zou het ook graag fair trade willen verzenden.