Productidee

Het duurt en het duurt maar met het spelletje. Een simpel idee. Maar voordat het op de markt is.......
Het doet mij denken aan een groepsopdracht tijdens mijn studie. Bijna 1 jaar hebben we met 4 personen gewerkt aan een product. En het duurde daarna geloof ik nog 2 jaar voordat het product daadwerkelijk in productie genomen werd. Een studiegenoot (buiten het groepje) heeft er een baan aan overgehouden om het product verder uit te werken en het idee te patenteren.


Het ontwerpprobleem
Pigmentpasta om verf te kleuren zat destijds in een verfblik. Deze blikken werden leeggegoten in carrousel van voorraadcilinders van een verfmengmachine. Zo'n machine had 14 voorraadcilinders met elk een andere kleur pigmentpasta. De blikken waren onhandig in gebruik, er bleef veel restant in achter waardoor het aangemerkt werd als chemisch afval en een druppeltje morsen bracht een grote optische vervuiling met zich mee.

Het idee
Een brede "kitspuit" waarbij de pasta door het bewegende deel geperst wordt i.p.v. door een opening aan de voorkant. Je maakt gebruik van de voorraadcilinder; de pot duw je leeg over de voorraadcilinder.


Heel simpel en voor de hand liggend. Bijna perfect schone wanden. Het restant werd 80-90% gereduceerd.
Overigens was dit 1 van de 20 oplossingen. MIJN oplossing, anders schreef ik dit blog niet. Elk groepslid moest minimaal 4 oplossingsideeën aandragen.

Toch zeker 15 jaar is het oorspronkelijke idee wereldwijd toegepast als verpakking voor pigmentpasta's. Miljoenen verpakkingen zijn er gemaakt. Heeeeeeeeeeel veel restant is er bespaard.
Tegenwoordig beweegt de bodem i.p.v. het deksel. De pigmentpasta komt niet meer door het bewegende deel naar buiten. De verfmengmachines zijn geëvolueerd en hebben geen carrousels meer van voorraadcilinders, de voorraadcilinders staan nu dicht op elkaar.

Ideeën zijn leuk. Goede ideeën nog leuker. Maar met een goed idee alleen ben je er niet. Voordat een product er daadwerkelijk is ben je qua tijdsinvestering minimaal een factor 1000 verder..... #zucht.
Ik hoop toch echt dat het spelletje binnen nu en 2 maanden in de app store staat.

PS; ik leur alweer 3 jaar met dit verpakkingsidee. Mèt geldig octrooi eraan vast. Iemand interesse?