Maaltijdboxen

Het gevecht om de maaltijdbox is losgebroken. Zowel AH als Jumbo storten zich er op nadat HelloFresh, met grof marketing geweld, de markt opengebroken heeft.
HelloFresh is hier, voordat ik een "Nee-geen-colportage-sticker" had, in kokskostuum 3x aan de deur geweest. In de stad word je in de winkelcentra besprongen door ze. Duwen ze je gratis producten in de handen. Producten die de V&D, waar ze voor de ingang staan, verkoopt. Ik heb 5 kortingspasjes liggen van € 20,- en € 25,-. En blijkbaar werkt dat soort marketing want ik zie op de sociale media foto's van maaltijden gehashtagd met #hellofresh voorbijkomen. Soms met "nailed it" erbij.

Een van de investeerders achter HelloFresh is Rocket Internet. Dezelfde als Zalando...... Voor mij voldoende reden om er niet te bestellen omdat ik vermoed dat ze vooral bezig zijn met markt veroveren en niet met het opbouwen van een bloeiend en winstgevend bedrijf. Met als doel cashen op de beurs.
Als (prijs)bewuste consument zal ik overigens ook niet voor HelloFresh kiezen. Voor hetzelfde bedrag (!) heb je namelijk een maaltijdbox met (biologische) producten van lokale leveranciers.
De producten voor deze boxen worden rechtstreeks ingekocht bij de producenten. Er wordt een schakel (supermarkt, groothandel) overgeslagen. Er wordt gecoöpereerd (coöperatie is een vorm van zelforganisatie van producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van economische macht en het behalen van schaalvoordeel Wikipedia).
HelloFresh koopt anders in; er zitten al dan niet geïmporteerde standaardartikelen tussen.

Biologisch, scharrel en lokaal
Toen ik nog in Rotterdam woonde was er een scharrelslager aan de overkant van de straat en had ik een Odin groente-abonnement. Waar ik nu woon is duurzaam boodschappen doen lastiger, alhoewel er wel wat ver uit elkaar liggende boerderijen zijn die eieren, tomaten, kaas e.d. verkopen. En ik heb kipjes voor de eieren en moddermoestuin een beetje aan.
Ik heb tevergeefs gepoogd een wijkchef te vinden voor Rechtstreex. Een prachtig initiatief voor betaalbaar lokaal voedsel.
Kortom, qua duurzaamheid kan mijn eten beter.

Maaltijdbox
De oudste dochter zou eigenlijk eens in de week koken. Maar dat komt er vaak niet van. Ze weet niet wat ze moet maken. Of wil niet iets maken met wat in huis is en heeft geen zin om boodschappen te doen. Wel kijkt ze teveel naar 24kitchen. En ze zag het journaal met de maaltijdbox.
"Als we nou zo'n box nemen, dan heb ik een recept en de spullen en dan zal ik iedere week koken".
De spreekwoordelijke druppel om een abonnement te nemen.....

Ik had ooit al eens De krat.nl overwogen, één van de eerste aanbieders. Destijds leverden ze volgens mij nog niet landelijk. Intussentijd zijn er aanbieders bij gekomen. De keuze is uiteindelijk gevallen op de Beebox. Omdat hun afleverdag van de maaltijdbox handiger is dan die van De Krat (als troost een plaatje van De Krat bij dit artikel). En de naam Beebox past beter bij Queenbee....

Er zijn meer aanbieders van maaltijdboxen, o.a. de Streekbox.
Ik heb geen voorkeur of aanbeveling, aangezien ik mijn eerste maaltijdbox nog moet ontvangen.