Recept pompoen-linzensoep

Ik heb in mijn kookschriftje 3 recepten staan voor pompoensoep. Een stond met het thema "De Wereldkeuken" in de krant, de ander was van een stewardess van KLM (dat recept vind je hier). De derde komt uit het boek de Tuinjungle, die had ik vastgelegd omdat er aardperen in zitten en ik inspiratie nodig heb voor al die aardperen uit de tuin.

Ik volg nooit recepten. Het kookschriftje gebruik ik meer als kapstok en geheugensteun. Gisteren heb ik er zowaar een 4e recept voor pompoensoep ingeschreven... omdat ik de lekkerste pompoensoep ever had gemaakt!
Ik had het recept voor dahl (genoteerd bijna 30 jaar geleden toen ik in Sri Lanka stage liep) en de zoete KLMsoep gecombineerd. Bij deze op het blog. Zodat ik kan verwijzen als er naar wordt gevraagd (door uithuizige dochter).

Ingrediƫnten voor 12-15 porties:
1 oranje pompoen (hokkaido)
200 gram rode linzen
1 blik kokosmelk (400ml)
2 rode uien
1 aardappel (om te binden)
4 bospenen
2 - 5 teentjes knoflook
2 - 4 theelepels komijn
1 - 3 theelepels mosterdzaad
stukje verse gember
2 liter water
3 groentebouillon-tabletten
1 - 3 sereh stengels
4 - 8 laurierbladeren
harissa pasta (of sambal, chilisaus, verse pepers, chilipoeder)
trassi (garnalenpasta, vervang dit door miso als je vegan kookt)
verse koriander
(kokos)olie om te bakken

De kleinste hoeveelheid kruiden geeft meer dan voldoende smaak. Doch houd je van kruidig, doe dan meer! In trassi en bouillon-tabletten zit voldoende zout, je hoeft geen zout toe te voegen.

Snijd en fruit de uien. Voeg na 5 minuten bakken de fijngesneden gember en geperste knoflook toe.
Hak de pompoen in stukken, schraap de pitten eruit en bak nog even mee.
Was de linzen totdat al het schuim is verdwenen, schil de aardappel en snijd net als de wortel in stukjes en doe alle ingrediƫnten, op de verse koriander na, in de pan.
Laat 20 tot 30 minuten koken tot alles goed gaar is.
Vis de sereh en laurier eruit en pureer de soep met een staafmixer.
Garneer de soep met fijngesneden koriander en dien op.

Eet smakelijk!