De eerste ronde

De kippenhouderij hier verloopt niet helemaal naar planning. Oorspronkelijk plan was om in de meivakantie 3 kuikens te halen ter vervanging van de hoogbejaarde* legkip die ondanks haar leeftijd nog steeds elke dag een eitje legt. Deze kip begint zich omdat ze in haar eentje is als een haan te gedragen. In alle vroegte kukelt ze wat ietwat vervelend is in een Vinexwijk. Helaas had onze leverancier dit jaar geen kuikens. En mijn dochters willen kuikens, geen volwassen kippen.

"Je mag mijn broedmachine wel lenen en ik kan eitjes regelen van de dubbelgezoomde Barnevelder via de kinderboerderij, het overschot aan kuikens kan bij mij terecht".

De haan op de kinderboerderij deed echter zijn werk niet goed en er was slechts 1 bevrucht ei**. We kregen er 6 bevruchte krieleitjes bij zodat we toch alvast konden beginnen. Op marktplaats kochten we 10 bevruchte eieren van de Barnevelder en die legden we er 10 dagen later bij.


De eerste ronde met de eitjes van de kinderboerderij is uitgekomen. Eerst zit er enkel een gaatje en hoor je het kuikentje piepen. Op een gegeven moment gaat het kuiken rondom, met een speciale tand op zijn snavel, het eitje opentikken.Op het derde piepende eitje had ik een timelapse gezet. Helaas bleek dit nou net het eitje te zijn waar het kuiken niet zelfstandig uit kon komen. En je mag ze niet helpen 😭. Het vierde eitje werd ondertussen open getikt en ik heb de ipad naar dat ei verplaatst. Wat je in het filmpje ziet is een timelapse van ruim 3 uur weergegeven in 24 seconden.
Het 5e, 6e en 7e eitje bleef dicht. We hebben ze nog een paar dagen laten liggen maar ze bleven dicht. Twee kuikentjes bleken volledig volgroeid toen ik de eitjes openmaakte. In het derde zat wat ondefinieerbaars met dooier.

De jongste denkt dat het Barnevelder kuiken, dat een stuk groter is, de moeder is.

Morgen de 2e ronde. Met de marktplaatseitjes.

* Hoogbejaard is in het geval van legkippen (leghybride of industriekip) ouder dan 18 maanden, de leeftijd waar ze in een productie-omgeving geruimd worden omdat ze "op" zijn. Uitgeput van het iedere dag een eitje leggen. We kochten 2 jaar geleden kuikens, 2 daarvan zijn al overleden.

** Dat ene bevruchte Barnevelder ei met een haan als vader die niet zorgt voor bevruchte eieren, daarvan vermoeden we dat de kip is vreemdgegaan. Het beestje heeft veren op zijn poten en dat hebben Barnevelders niet.

NB. Uiteraard eigen foto's van de kippen, zoals gebruikelijk. Nog even over die ene keer, dat ik een stukje uit het werkstuk van mijn dochter hier neerzette met een foto van een legbatterij....Een boel trammelant zoals jullie weten. Ik dacht nog een incident, pech met de rechter. Maar nee, het gaat momenteel structureel mis en er is geen instantie die zich erom bekommert. Dus blijf ik maar aandacht vragen, iemand moet het doen. Lees en huiver; Top 10 kromspraken bij foto's.