Legkippetjes

Nooit meer eitjes in de winkel te hoeven kopen*. Het leek zo leuk destijds; 3 kippetjes in ons Vinex-tuintje, die dan al onze restjes op zouden eten in ruil voor een eitje.

Gearriveerd in het bejaardentehuis
Het was ook leuk**. Het eerste jaar.
Toen gingen ze elkaars veren eten. Soms tot bloedens toe.

De winter van 2012/2013 was lang, en koud. Alles geprobeerd om ze het pikken af te leren tot jasjes aan toe. Afgelopen winter was gelukkig zacht, maar inmiddels waren ze zo kaal dat ze die paar dagen dat het wel koud was rillend doorbrachten. Ik sprak met de kinderen af dat ze voor de komende winter weg gingen.
Voor de vakantie werd een kip ziek. En bleef daarna in de pinguinhouding lopen. Ik durfde ze niet aan de vakantie oppas over te laten. En mocht ze bij de pompoenenboerderij brengen***.


Ik heb destijds leghybrides gekocht, in de veronderstelling dat het Barnevelders waren. Leghybrides hebben de volgende kenmerken:

  • Leggen iedere dag een ei
  • Hebben het gewicht van een krielkip (1,3 tot 1,4 kilo) doch leggen grote eieren
  • Hebben continu honger vanwege de eierproductie
  • Worden meestal niet ouder dan 3 jaar, ze zijn door de intensieve eierproductie sneller "op"
  • Krijgen na 2 jaar productie vaak ontstekingen, vergroeiingen e.d. aan het legkanaal.
  • Zijn continu bezig met eten zoeken, jagen op kikkers en muizen, trekken de bakjes en zakjes met voer uit je handen en verorberen elkaars veren
  • Leggen de meeste eieren in het eerste jaar. Worden in de industrie dan ook vervangen na dit jaar.
  • Hebben vrijwel altijd afgebrande snavels omdat ze elkaar anders verwonden. Binnenkort wordt dit verboden, ik voorspel drama.

Nu hebben we andere kippen. Van het ras Orpington. Die wegen 3,5 kilo en leggen 150/160 niet zo grote eieren per jaar als het goed is. Rustige vriendelijke kippen. Die los in de tuin kunnen want ze ploegen niet alles om, gaan niet achter kikkers aan en laten de planten heel.



Ze zijn nog wat schuw. En sloom.
We missen de brutale, altijd bezige legkippetjes. Die op je af kwamen rennen. Die alles opaten wat je ze gaf. Die je door een hoepel kon laten springen in ruil voor wat eten. Die vochten om de spaghetti-slierten. Maar ja, die moet je dan eigenlijk elk jaar vervangen..........



En nog meer legkippetjes:




* Kocht daarvoor eitjes bij een hobbyboer, niet in de supermarkt.
** Op het kikkers vangen na.
*** Viel nog niet mee om de kippen kwijt te raken. Ze zijn te agressief/hongerig voor op de kinderboerderij. En niemand wilde ze hebben voor de slacht. Marktwaarde is nihil. Ik zag een kiloprijs van € 0,18/kilo op de veiling voor levende legkippen van 1 jaar oud....