Roestende galstenen

Afgelopen vrijdag is bij mij de galblaas verwijderd. Deze stenen kwamen er uit:


De foto is van 1 dag na de operatie en ze zaten in een afgesloten potje dat een paar keer open is geweest.
Nadat ik het potje een dag open had laten staan lijkt het zwarte breukvlak van die ene steen wel geroest.


Galstenen zitten niet echt in de familie, en ik heb geen overgewicht. Wel heb ik waanzinnig veel ijzertabletten geslikt.
Ik tob mijn hele leven al met onbegrepen bloedarmoede. Bij de laatste onderzoeksronde, toen mijn HB weer eens gezakt was naar 4,1, heb ik een echo gehad en waren er geen galstenen. Vanaf dat moment heb ik 7 jaar lang ijzertabletten geslikt. De laatste 3 jaar niet. Wat het anders gekleurde schilletje van de stenen zou kunnen verklaren.

De chirurg waar ik de intake had wimpelde mijn vermoeden dat het wel eens van de ijzertabletten zou kunnen zijn af. De stenen zijn dan verder ook niet nagekeken. Dat is de standaardprocedure. De patiƫnt krijgt de stenen gelijk na de operatie mee.

Ik ga het in ieder geval melden bij de leverancier van het medicijn als mogelijke bijwerking. En doorgeven aan de huisarts. En dan is dit, voor mijn doen ongebruikelijke, blogje wel heel handig om naar te verwijzen.