Bloedluis zonder fipronil bestrijden

Eieren zijn homeopathisch verdund met fipronil en de hele pluimvee-sector is van de leg. Miljoenen eieren worden doorgedraaid en gezonde kippen geruimd.

Bloedluis is geen luis, maar een mijt. Vogelmijt is een andere term ervoor. Het is een heel vervelende parasiet voor de kip. 's Nachts zijn de beestjes actief. Ze bestormen de kippen wat ontzettende jeuk veroorzaakt en ze zuigen bloed. Bij een plaag zijn ze met zovelen dat kip bloedarmoede krijgt en er aan dood kan gaan.
Maar dat is niet de hoofdreden dat de boer bloedluis bestrijdt. De hoofdreden is een economische; een verzwakte kip legt minder eieren.

In de natuur komt bloedluis uiteraard ook voor. Ze "huizen" in nesten. Maar voordat het uit kan groeien tot een plaag worden nesten door de vogels verlaten; de jonkies vliegen uit. En dan moeten de mijten op zoek naar een nieuwe bloedbron. Verlaten duivennesten met hongerige bloedluizen in de buurt van de slaapkamer kunnen voor veel overlast zorgen. 's Nachts bestormen ze het eerste warmbloedige wezen dat ze tegenkomen!

Bloedluis gaat in alle naden en kieren zitten van het nachthok en de legnesten. Met heel goed schoonhouden kun je bloedluis wel in toom houden. Dat is waarom het bij plofkippen geen probleem is en bij legkippen wèl. Plofkippen zitten 6 tot 8 weken in een ruimte. Dan wordt de hele ruimte goed schoongemaakt, op het steriele af, en komt de volgende lading kippen.
Legkippen daarentegen zitten meer dan 1 jaar in dezelfde ruimte. Ze kunnen niet "uitvliegen", hun ei op een andere plaats leggen of een slaapstok elders zoeken. Het is veel te duur om de stal regelmatig zo schoon te maken dat de bloedluis geëlimineerd wordt. Vaak is er ook geen plek om de kippen te laten als er tussentijds schoongemaakt zou moeten worden.

Eieren zijn veel te goedkoop. Dat is het hele eieren eten. Als het ei precies zo efficiënt geproduceerd kan worden als gepland is er niks aan de hand. Maar bedrijfsrisico's in de vorm van stalbranden, ziektes als vogelgriep en ongedierte als bloedluis zijn niet ingecalculeerd. Terwijl dat gigantische risico's zijn bij de intensieve veehouderij vanwege het massale aantal gehouden beesten per boer. Miljoenen eieren worden er momenteel dankzij de fipronil-affaire doorgedraaid. Gezonde kippen worden geruimd omdat voeren en eieren doordraaien meer kost dan nieuwe kippen aanschaffen.
Ondertussen wordt de intensieve Nederlandse landbouw en veeteelt geroemd door durfinvesteerders. Dat snap ik wel: als het misgaat is het meestal toch de belastingbetaler die ervoor opdraait: Kabinet bekijkt compensatie getroffen kippenboeren.
In feite zijn eieren in Nederland gewoon zwaar gesubsidieerd. In ruil daarvoor krijgt de Nederlandse belastingbetaler een goedkoop eitje in de supermarkt. Echter, 75% van de eieren wordt geëxporteerd! Dus 75% van de subsidie lekt weg naar het buitenland, waar de dankzij subsidie goedkope eieren concurreren met de lokale eieren.

Ik houd zelf kippen, voor de eitjes. Ik weet helaas wat het is, een bloedluisplaag. De kipjes worden lusteloos, leggen minder eieren, willen het hok niet meer in, slapen buiten en er hangt een misselijkmakende bloedgeur in het hok. Als je in de buurt komt van het hok heb je urenlang jeuk. Ik heb heel internet afgespeurd naar een gifvrije oplossing. Want ja, ik wilde wel de eitjes blijven eten:
- Dure roofmijten gekocht. Werkte niet.
- Stoomreiniger en verfbrander langs de kieren gehaald. Werkt. Doch heel kortstondig. Met warme dagen zou je het bijna dagelijks moeten herhalen.
- Duur poeder gekocht dat je moest mengen met water en op de wanden moest spuiten. Werkte niet per direct, maar na een week of 3 waren de meeste bloedluizen toch weg. Toen ik de chemische naam checkte bleek het poeder 100% baking soda.
- Dit seizoen heb ik de binnenzijde van het hok en de stok met witkalk geverfd. Het voorjaar was erg warm, de baking-soda-laag was er inmiddels afgesleten en ik rook de bloedluizen weer. Witkalk was een oude tip, die ik hoorde van een van de vrijwilligers van het Zuiderzee-museum. Vroeger werden kippen- en varkensstallen elk jaar gewit tegen het ongedierte. Mijn verbazing was groot toen ik op de achterkant van de verpakking kalk van de bouwmarkt het recept zag staan voor witkalk voor kippen- en duivenhokken. Blijkbaar is dit algemeen bekend onder kippen- en duivenhouders? Maar die generatie deelt dat niet op internet of zo? De commercie maakt daar handig gebruik van door dure middeltjes aan te prijzen. Al moet ik zeggen dat ik, nu ik het weet en gericht zoek op witkalk deze oplossing wèl tegenkom. Witkalk werkt prima. De eerste week heb ik iedere dag de kranten op de bodem van het hok vervangen. Ze zaten vol met grijze, nog niet met bloed volgezogen, bloedluizen. Drie weken later was er geen bloedluis meer te bekennen.

Kijk op mijn tipjesblog voor gifvrije remedies tegen bloedluis.