Welvaartsproblemen

Het is gênant, dat er tv-kijkers zijn die griezelen om een paar schaamharen in een doucheputje van, een voor hun onbekende, all-inclusive-vakantieganger. Terwijl tegelijkertijd vele vluchtelingen langs grenzen bivakkeren in tentjes zonder enige voorziening en er AZC's leeg staan in Nederland.
Nederland in de top 10 van welvarendste landen. Een land waar 14% van het voedsel ongenuttigd op de afvalhoop belandt. Een land waar alle kinderen naar school kunnen gaan, de ene uitzondering die de regel bevestigt daargelaten. En maar klagen en ontevreden zijn.
Misschien moeten de media en de politiek eens wat meer benadrukken wat er allemaal goed gaat in dit landje. In plaats van problemen uit te vergroten. Incidentele gevallen te behandelen als standaard voor een hele groep. Angst en onvrede aan te wakkeren voor eigen gewin.


Zo'n Fleur die met een 24-uurs-luier wappert op tv waarop het volk denkt dat alle ouderen en zieken de hele dag in de stront en pis liggen waarop ze met zijn allen gaan brullen dat alleen Nederlandse ouderen en zieken hulp mogen KRIJGEN.
Klagende bejaarden in het NOSjournaal ten tijde van de demonstraties voor de zorg. Bij de ene was het aantal uren gehalveerd en op de vraag hoe ze dat opgelost had antwoordde ze dat ze die uren nu zelf betaalde. Bij de ander was er gekort op uren omdat de gescheiden zoon weer was komen thuis wonen. Daar kon ze toch op zaterdag, na een hele week werken, niet van verlangen dat hij het huis schoon zou maken? Nee, dacht ik, maar die zoon kan daar wel aan meebetalen. Waarom moet de samenleving dat betalen?

Een vaste baan voor iedereen. Ja haha, dat kan helemaal niet. Waar werknemers zijn, moeten ook werkgevers zijn. En die werkgevers zijn al die verplichtingen en regeltjes spuugzat. Wat is er mis met oproepkrachten en ZZPers die betaald krijgen per gewerkt uur? Waarom moet de bakker opdraaien voor het gebroken been van de winkelbediende? Terwijl de bakker zelf niets krijgt als hij in het ziekenhuis belandt? Tenzij hij een dure verzekering heeft afgesloten die bij lange na niet altijd de volle mep uitkeert. Een werkgever zal/kan niet thuis gaan zitten als hij overspannen is.
Die werkeloosheid. Er zal heus een groep zijn die liever niet werkt. En geef ze eens ongelijk als je die bedragen ziet in deze berekening van Annemarie van Gaal. Doch er zijn er genoeg die wèl willen werken, maar waar de werkgever liever Polen en ZZPers voor inhuurt. Omdat hij geen zin heeft in al die verplichtingen en regeltjes die de overheid hem oplegt. Zoals langdurige reïntegratieprojecten, 2 jaar doorbetalen bij ziekte, niet afkunnen van een slecht functionerende werknemer, niet mogen ontslaan als er (tijdelijk) minder werk is, verplichte oude lullen dagen, transitievergoeding, arbo-voorschriften enz. Dat resulteert in schildersbedrijven waar de baas de dakkapellen doet, omdat hij voor zijn personeel een steiger of hijskraan met glazenwassersbak moet laten aanrukken. Ik zou ze niet de kost willen geven, de flexkrachten in loondienst die niet meer hoeven te komen in verband met de nieuwe wet "Werk en zekerheid".

Afschaffen van het eigen risico in de zorg..... Maak iets gratis en er ontstaat een ongezonde claimcultuur. "Ik hoef die gebruikte rollator van de buurman niet, ik heb recht op een nieuwe". In de jaren '90 kreeg je luiers op recept voor laat-zindelijke kinderen. Ineens werden veel kinderen, met name die met kleinere broertjes of zusjes, laat zindelijk. Hoestdrankje nodig? Even langs de huisarts omdat het met een receptje gratis op te halen was bij de apotheek. Dat dit per saldo de samenleving meer kost (kosten huisarts èn apotheek komen erbij) realiseert men zich niet.
"Eigen risico is een straf op ziek zijn". Kom op zeg. En dat deel dat de samenleving betaalt moeten we dan zien als een beloning op ziek zijn of zo?
Het is toch raar, dat het salaris van de man van minister Schippers, volledig uit de pot zorgkosten wordt betaald? Terwijl hij geen zorg verleent?

Je kunt niet nivelleren tot de laatste euro. Als je weet dat er altijd een appeltje klaar ligt, zorgt niemand meer voor zijn eigen appeltje voor de dorst. Je haalt de stimulans om te gaan werken, om niet te verspillen, om zelf iets te regelen weg. Je geeft een signaal af dat schulden maken niet erg is, dat je je nergens voor hoeft te verzekeren want je KRIJGT je natje en droogje toch wel van de staat.
De een heeft geluk, de ander pech. De overheid kan nu eenmaal niet alle onrechtvaardigheid weg nivelleren. Je kunt niet blijven uitdelen totdat iedereen tevreden is. Omdat de mens een Rupsje Nooitgenoeg zal blijven. Pauw zei het treffend tegen een dame in zijn talkshow die het volledige SP-programma begon op te sommen; "hou nu maar op, het geld is op".
Gratis bier wil iedereen. Maar het zal toch ergens van betaald moeten worden.

Het doet mij zeer, dat feiten en cijfers van mensen als Leo Lucassen en Flip van Dyke voortdurend in twijfel worden getrokken en dat ze ladingen shit over zich heen krijgen. De media presenteren het nieuws liever op een manier die massaal gedeeld wordt. Met ophef, verontwaardiging, angst aanjagen e.d. krijg je meer kliks dan met de genuanceerde waarheid.
Het doet mij zeer, dat mensen, waarvan ik ooit dacht dat ze verstandig waren, denken dat onze manier van leven verheven is. Terwijl niets zo armoedig is als een hiërarchie gebaseerd op geld. Niet de slimste, intelligentste, hardst werkende, meest getalenteerde, handigste, aardigste, meest ervaren, of oudste heeft het meeste aanzien. Nee, het zijn degenen die het meeste geld verdienen binnen harken. De geldgoochelaars op de beurs, de bestuurders in loondienst die niet verantwoordelijk zijn voor hun eigen beleid, die zichzelf bonussen toekennen, die als het mis gaat vertrekken met een gouden handdruk. Degenen die het beste belasting kunnen ontwijken. Degenen die de meeste overheidssteun weten binnen te hengelen. Degenen die anderen uitbuiten. Degenen die geen rekening houden met natuur en milieu. Degenen die luchtkastelen weten te verkopen.
Keep calm en lees dit stuk van Maarten van Rossem.

Zo'n Wilders die continu tweet dat HET de schuld is van Rutte, Merkel, de vluchtelingen, de islam, links, de elite. Over Polen hoor je hem niet meer.
Waarbij "HET" staat voor alle ellende die je maar kunt bedenken; extremistische aanslagen, te lage uitkeringen, pensioenen die tegen vallen, wachtlijsten voor een huis, werkeloosheid, verkrachtingen en zo voort, en zo voort en zo voort. De ander heeft het altijd gedaan.

Nadenken mensen. Blijf alsjeblieft zelf nadenken. Wordt geen nawauwelaar. Tel je zegeningen in plaats van ontevreden te zijn en aan een stuk door te klagen wat je allemaal niet hebt. Trek cijfers en feiten niet in twijfel ook al passen ze niet in je straatje. Laat je niet bang maken; de mens lijdt het meest voor het lijden dat hij vreest. Shit happens, de kunst is er om zo goed mogelijk mee om te gaan. Boos zijn is geen oplossing. En de schuld altijd en eeuwig bij een ander neerleggen al helemaal niet.

Ik heb het weer van me afgeschreven. Blijft er een probleem over. Op wie moet ik stemmen?