Zelf appelazijn maken

Nadat ik een tip van 2 regels had gelezen dat je van valappeltjes appelazijn kunt maken zocht ik voor mijn blog Nageluk uit hoe je nu precies appelazijn moet maken. Hierbij mijn fotoverslag.

Fruit geoogst. Vooraan valappeltjes en appeltjes met plekjes.

De appeltjes (die gelijk op moesten) gewassen, in stukjes gesneden, rotte stukjes
eruit en onder water gezet. Zakdoek tegen fruitvliegjes eroverheen.  

Na 4 dagen borrelde & gistte het flink. Rode kleur van de schil is aan het verdwijnen.
Je ruikt een doordringende alcohol-, appelciderlucht.

Na 15 dagen rook het naar appelazijn en was de rode kleur verdwenen.
Een slijmerige drap bovenop, en er kwamen geen nieuwe luchtbellen meer.

Na 16 dagen het spulletje, door de zakdoek heen, via een trechter in een bierfles
gegoten. Afgesloten met een losse dop, voor het geval het nog nagist.

Alhoewel ik geen azijnpisser, ehhh -drinker ben, een glas water met een eetlepel appelazijn gedronken. Heerlijk!
Je schijnt het ook met peren te kunnen doen. Dat wordt het volgende experiment. Eerst nog een nieuwe poging wijn maken zonder dat het azijn wordt.

Update 10 oktober.
Ik kon het niet laten en maakte toch nog perenazijn. Gewoon om te kijken of het kan. Omdat ik op de een of andere manier bang was dat peren minder goed zouden gisten dan appels deed ik er wat korrels broodgist bij. Het ging gelijk stevig borrelen en bubbelen en na 1 week leek het al klaar en heb ik gefilterd. Doch toen ik het proefde was het niet zo zuur en smaakte het nog naar alcohol! Na 1 week rust was de alcohol alsnog omgezet in azijn en er waren wat bezinksels ontstaan.
Volgende keer dus minimaal 2 weken wachten voordat ik ga filteren. En broodgist gebruik ik dan niet meer, ik proef en ruik het namelijk in de azijn.