Paddenstoelen * paddestoelen

Ik kan er maar niet aan wennen. Paddestoelen geschreven met een extra n. Gelukkig mag het allebei.

Al tijden wilde ik eens paddestoelen gaan plukken. Man bromt dan iets over gif en beide dochters lusten geen champignons. Doch dit weekend spotte man 2 oudere Aziatische dames in het bos met manden vol met paddestoelen en togen we dan eindelijk met mand, lepels en het wildplukboek naar het bos.

Man speuren, ik nakijken in het boek en jongste met een lepel oogsten. "Ik vind het echt leuk mam, paddestoelen plukken. Als ik ze maar niet hoef te eten."

Tsja. En dan kom je thuis met een mandje. En dan slaat de twijfel weer toe. Zouden er geen giftige bij zitten?
Goed gekeken in het boek van Edwin Flores. Op Wikipedia staat een lijst met giftige paddestoelen, maar die is zo lang en daar worden vooral de hallunicerende gevallen beschreven dus vermoed dat die voor andere doeleinden gebruikt wordt. Deze lijst van Speeltopveilig is praktischer.
Ik vermoed dat alles eetbaar is. Maar ik kon niet alle soorten herleiden. Er zijn honderden soorten. En per soort dan ook nog in vele groottes, varianten en kleuren.

  • Je ziet in het midden de paarse schijnridderzwam.
  • Links de geschubde inktzwam. Ik kwam er thuis pas achter dat je alleen de dichte moet plukken.
  • Rechtsboven 2 weidechampignons, een hele grote en het bekende jonkie.
  • Onderaan in diverse maten en bruintinten de paddestoelen die die dames plukten volgens man. Maar ik kan ze niet herleiden. Weidekringzwammen? Maar ze stonden niet in de wei, ze stonden wel allemaal bij elkaar dus ik vermoed dezelfde soort.
  • Rechts de gele dacht ik aan de honingzwam of weidekringzwam.
  • Rechts naast de paarse weet ik niet. Dacht aan fluweelpootje in eerste instantie maar hij zat niet op hout maar gewoon op de grond.
  • Daarnaast die met witte steel en donkerbruin dak dacht ik in eerste instantie aan de regenboogrussula, maar hij is toch echt bruin.

Lange paddestoelen met dunne stelen zag ik niet het boek
Dus die hebben we laten staan!
Ik hoop dat er nog één paddestoelspecialist reageert die de onbekenden weet! Maar dat schijnt lastig te zijn vanaf foto. Ze ruiken allemaal naar bos en paddestoel, geen vreemde geuren. De gele werden bruin op de kneusranden.

Een deel ligt te drogen. De geschubde inktzwammen zijn al verorberd. De weidechampignons liggen in de koelkast. En de rest hangt in een mandje voor de vogeltjes, daar zaten vanochtend al driftig meesjes aan te pikken.

PS. Paddestoelen zijn de vruchten van ondergrondse schimmelnetwerken. Voorzichtig plukken of afsnijden en de aarde eronder niet beschadigen.