Marokko

Het was zo leuk, een rondreisje met de oudste dochter langs de koningssteden in Marokko. Wat een kleuren, wat een patronen, wat veel ambachtelijk werk nog. Dat zou ik best wel willen, ambachtelijk werk. De hele dag bezig met creëren. Ik moet het doen met een avondje potten bakken in de week.

Je ziet hier rechts 4 fotootjes van de Koranschool Attarine in Fez. O.a. de kenmerkende groene dakpannen.
Mozaïek en stucwerk. We zagen het van dichtbij in de keramiekfabrieken. Wat een monniken werk dat uittikken van de stukjes voor het mozaïek.

Fotootje linksonder is een stukje mozaïek van een van de grootste moskeeën ter wereld. De Hassan II moskee in Casablanca. Uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Heel nieuw nog. Waar meen ik veel gedoe was over de kosten. Maar ja, al die immense projecten (piramides, kathedralen, kastelen) hebben in de tijd dat ze gebouwd werden enorm veel gekost. Terwijl er armen waren.

Rode vruchtjes die ook langs de weg verkocht werden. Jammer genoeg niet geproefd omdat ik in de veronderstelling was dat het de schijnaardbei was en die vind ik niet lekker. Maar misschien is het toch iets anders? Een vrucht van de aardbeiboom? Iemand die het weet?

Garen. Mooi glimmend garen.

Doeken en weverijen.

 Keramiek. Met zilverdraad erin verwerkt.

 Kleurige kraampjes.

Zelfs het dak van de soek was prachtig.