Patroontekenen Pippi-schort

Er werd nogal eens gevraagd om het patroon van het Pippi-schortje. Enige tijd geleden (nog voordat ik besloot te stoppen met de stoffen collectie) heb ik een downloadpatroon toegevoegd aan de webwinkel. Ik kreeg er nooit vragen over, zag wel eindresultaten dus ik had aangenomen dat het duidelijk is.
Maar laatst had ik 2 klachten van klanten die ondanks de tekst "Je ontvangt een pdf-bestand op A4 formaat waarmee je zelf (heel makkelijk!) het patroon op ware grootte uit kunt tekenen" verwacht hadden dat ze een puzzel (het patroon op ware grootte in stukjes) zouden ontvangen. De een gaf aan dat betaalpatronen van dat soort puzzels behoren te zijn en de ander voelde zich bekocht want dit had ze ook wel gratis op Pinterest kunnen vinden. Voor deze mensen heb ik nog een extra zin toegevoegd: "Je hoeft dus niet een boel A4tjes uit te printen, uit te knippen en aan elkaar te plakken."

Toch bleef er iets wringen. De klant is koning en het laatste wat ik wil is dat ze zich bekocht voelen...
Daarom een filmpje.

Met mijn ateliers communiceerde ik per mail en de patronen stuurde ik op ware grootte per post. Alleen de cirkeldelen niet, dat legde ik uit met een schets:


Bij downloads moet ik zorgen dat het printbestand niet groter is dan A4 en dat is best lastig. Ik weet dat aanbieders van kooppatronen die voorheen raderbladen verkochten een patroon opknippen in stukjes die de klant vervolgens uitprint, uitknipt en weer aan elkaar lijmt. Een puzzelpatroon.

Zodra je meer dan 2 delen aan elkaar moet plakken vind ik dat te ingewikkeld worden. De meeste printers printen niet tot de rand waardoor je een cm van de rand moet blijven en je extra vellen papier nodig hebt en je meer moet knippen en plakken.

Ik heb dat opgelost door een maattekening met tekeninstructie te maken. Bij het Pippi-schortje ga je uit van een rechthoek, zet 6 punten en verbindt die punten voor het voor- en achterpand. Vervolgens plak je het voor en achterpand aan elkaar.
Het werkt 3x sneller dan een puzzelpatroon. 

Het patroon is hier te koop. Je krijgt maat 116, 152 en 178. En het voordeel van zelf uittekenen is dat je door de rechthoek te wijzigen het patroon zelf kunt verlengen of verbreden. Voor als je groter bent dan maat 178.