Een kip als huisdier

Afvalverwerkers
In België worden kippen gesubsidieerd door sommige gemeentes, omdat het goede afvalverwerkers zijn. Ze verwerken etensrestjes, keukenafval, oud brood en onkruid. En je krijgt er eitjes voor terug. Bovendien pikken ze de slakjes uit de planten. Redenen om in plaats van konijnen toch maar kippen te kopen.....


Barnevelders
Op twitter even rondgevraagd welk ras het best geschikt was. En via het kippenforum kwamen we uit op Barnevelders. Die hebben een goede weerstand, zijn niet snel broeds, leggen veel eitjes en bovenal zijn ze heel tam en hoef je ze niet te kortwieken.
Niet broeds, maar wel als ze los zijn binnen 15 minuten een nest van bladeren maken in de tuin.

Huisdier
Kippen zijn niet aanhankelijk. Maar ze zijn wel ALTIJD geïnteresseerd in eten en komen gezellig op je af. Oppakken lijken ze niet erg te vinden, want ze gaan gewoon door met eten zoeken; pikken op knoopjes, trekken aan veters/kettingen en laatst pikte er eentje vol op het oog van jongste. Niet uit kwaaiigheid, maar omdat ie dacht dat het een glimmend slakje was vermoed ik.
 
Je kunt ze geen kunstjes aanleren. Al dagen is jongste bezig om ze door een hoepel te laten springen. Naar eten springen ze namelijk altijd. Maar steeds lopen ze onder de hoepel door en spingen dan pas naar het slakje.

De "kippenier"

Nadelen
Houdt rekening met het volgende als je ze aan wilt schaffen (jaja, er zijn er al die ik heb overgehaald):
 • Neem geen haan in een drukbevolkte wijk. Die zorgt echt voor teveel overlast.
 • Barnevelders zijn weliswaar rustige kippen, maar ploegen al je perken om. Houdt daar rekening mee als je ze los in de tuin wilt laten lopen. Andere rassen schijnen dat minder te doen.
 • Een kippenhok ruikt.
 • Als je kinderen veel spelen met de kippen heb je meer was.
 • And last but not least (als ik het geweten had had ik misschien wel geen kippen gekocht, of het hok en de ren anders gemaakt), kippen eten kikkers!
Kippen en kikkers
Bijna iedere dag "red" ik een kikker. Dat valt niet mee. Je hoort eerst de kikker piepen. De kip rent er snel mee weg. De andere kippen (ook trek in kikker), de kids en ik rennen erachter aan. De kip wordt opgetild en door elkaar geschud. Kleine kikkertjes laten ze niet los en moet je de snavel uit elkaar wrikken.
Niet redden is geen optie. De eerste 8 kikkers heb ik laten gaan (of was ik te laat bij). Zo'n grote kikker duurt wel 6, 7 minuten voordat ie dood is, en piept de hele tijd. De kleintjes houden zich dood, maar zijn niet dood. Bovendien gillen de kinderen dan de hele tijd: "hij leeft nog, hij leeft nog" wat ook meestal zo bleek te zijn na een verblijf van 15 minuten in een potje water.
Van deze dacht ik dat ie dood was, anders had ik geen foto gemaakt.
Met als gevolg dat de kippen nu dus minder vaak los mogen in ons kikkerrijke vinextuintje. En voordat ze los mogen jagen we eerst de kikkers uit het kippenperkje de vijver in. Wat dan weer wel hilarische taferelen veroorzaakt. Klasgenootje wilde laatst de kikkers spiezen. Op mijn verschrikte waarom antwoordde hij; "anders eten die rotbeesten de kippen toch op?"

Update 25 sept. 2012; filmpje, dochter voert de kippen druiven.

5 opmerkingen:

 1. Aaaah, eindelijk heb ik er dan een beeld bij, kippen en kikkers en het hoe en waarom ;-)
  Na de 1ste helft denk ik meteen, ha,wat leuk, ik wil ook kippen! Maar aangezien we een tuintje hebben van maar 36m2 is, is dat niet zo handig helaas. Anders was ik 'om'!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 36m2.... daar kun je 18 kippen op kwijt!
  En als je geen kikkers in de tuin hebt hoef je je daar ook geen zorgen over te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zitten er idd al een tijdje over na te denken om kippen te nemen en je blog maakt me alleen maar positiever :) Geen idee hoe het met ons kikkergehalte in de tuin is, maar dat zullen we dan daarna wel achterkomen. Nog bouwtekeningen van kippenhokken liggen? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben water voor het huis, en een vijvertje in de achtertuin. Daardoor veel kikkers.
  Nee geen bouwtekeningen.
  Een bouwpakket gekocht http://www.hertogdiervoeders.nl/paarden-en-vee/voer/kippenhok-calimero-afmetingen-204-x-0-8-x-1-48/ maar het is niet echt een aanrader. Slechte kwaliteit hout, slaapstokken waren te klein en smal, daar heb ik een andere in gemaakt. En ik heb het nog een keertje extra gebeitst.
  Maar ja, hok ziet er wel leuk uit. En helemaal zelf ontwerpen.......kost zoveel tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je kunt kippen wel trucjes leren die van mij kunnen door hoepels springen over hindernissen gaan en zelfs schommelen ik raad je ana kippen dit te keren met netels fat lusten ze heel graag verder wel eennleuke website

  BeantwoordenVerwijderen