Hema ontwerpwedstrijd 2012

Brr, het was vandaag een spannende dag. De prijsuitreiking van de Hema ontwerpwedstrijd! Ik had 2 ideetjes ingestuurd voor de klantenwedstrijd (ruim 1.000 inzendingen) en geen afwijzing gehad, dus ik was een van de 80 overblijvers en uitgenodigd! Vol spanning met oud studiemaatje @MJF68 vanochtend vroeg naar A'dam vertrokken met de gedachte dat dit idee best een kanshebber was....

Stem van de Hema, Rick de Leeuw, praatte de show aan elkaar. Het deed mij deugd dat de in de prijzen vallende studenten bijna allemaal van de TU Delft afkomstig waren. Ik kwam zelfs nog een andere oud-studiegenoot tegen uit Delft @FrancisLiem.
Hier en hier en hier kun je lezen wie er allemaal gewonnen heeft. En vanaf 18 juni kunnen de klanten stemmen op de publieksprijs.
Ik kan me als deelnemer niet inhouden om mijn eigen commentaar hier te delen. En wat zal het moeilijk geweest zijn voor het Hema-team om de boel te beoordelen!

Bagidub, fietstas en rugzak in één. Ik kon zo vanaf de foto niet zien wat nou het bijzondere was aan dit idee en hoe het precies werkt. Werk aan de winkel dus voor de ontwerper.

Blijheid op een stokkie, prikker voor in een taart/cupcake waar een kaarsje in past. Leuk. Maar valt een beetje in de categorie prullaria. Bovendien is de cupcake-hype een beetje over zijn hoogtepunt heen. 

Boterhammatje, een vel papier waar je je boterham in verpakt met aangehecht touwtje om de boel te sluiten. Ik moest gelijk aan de happywrapper van @Ozowiezo denken. Het verschil is dat deze van wegwerpmateriaal gemaakt is. Dat is praktisch en hygiënisch. Toch vind ik de nieuwheidswaarde laag. Voor het plastic broodzakjes tijdperk werden boterhammen ook al in papier verpakt.

Capriolenkratje, een kratje met voorgeboorde gaten en accessoires als wielen, een stuur e.d. Gewoon een goed idee.

Decolleté portemonnnee, de naam zegt genoeg. Ik ken iemand die haar mobieltje daar draagt, dan voelt ze hem tenminste trillen als ie gaat. Het klopt, als vrouw heb je niet altijd een broekzak bij de hand. Kan een uitkomst zijn. Maar kan ongemakkelijk zitten, en ook ongemakkelijk te gebruiken zijn.

Jip en Janneke schaduwboek, een leesboek met uitdrukbare schaduwfiguren. Grappig.

Ketel binkie, een waterkoker in de vorm van een ketel op en vuurtje. Leuke gimmick.

Mosterdvlaggetjes, vanaf nu gaan er alleen nog maar mosterdvlaggetjes in je kaasje of bitterbal. Deze staat in mijn top 3.

Oorwurm, een slim tasje voor het snoer van je oordopjes. Biedt een oplossing voor een veelvoorkomend probleem van het in de war raken van snoertjes. Handig.

Pan fluit, een fluit in het deksel van je pan. Praktisch!

Dubbelknijper, een wasknijper die aan beide kanten knijpt. Ruimte-besparend door korte kledingstukken onder elkaar te hangen. Slim!

Fotoalbum leesplankje, een ouderwetse leesplank met eigen foto's en daarbij losse letters. Grappig.

Fotohanger, ophangertje voor een foto/ansichtkaart dat precies in de 2 geperforeerde gaten past. Slim.

Goed op weg, meeneembakje met extra verdiepinkje in de vorm van een bordje. Om de muesli bijvoorbeeld gescheiden te houden van de yoghurt. Ik meende dat zoiets al bestond in de Bento-scene?

HEMA's onafscheidelijk soksetje, sokjes met een opening waar je ze in elkaar steekt voor het wassen. Oplossing nummero 1001 voor een bekend probleem; sokken die elkaar kwijt raken in de was. Op de een of andere manier moet je ergens in het proces een handeling verrichten om te zorgen dat sokken bij elkaar blijven. Er zijn klemmetjes, zakjes, je kunt er een knoop inleggen, je kunt de ene in de andere stoppen enz. Maar het blijft een extra handeling. Dit ook. Ik zie mijn kinderen hun sokken nog niet in elkaar schuiven, ben al blij als ze ze in de wasmand gooien.

Plots, een halve lampion die je over je taart o.i.d. kunt zetten. Ik neem aan dat je hem ook als schaaltje kunt gebruiken? Niet een artikel dat ik zelf zou kopen.

Smul, een set van 3 uitvouwbare mandjes die je ook als plateautjes kunt gebruiken. Op elkaar gestapeld heb je een étagère. Knap uitvouwsysteem, bij ieder mandje anders. Ik vroeg me af of dat gebaseerd was op iets bestaands? Of echt een nieuwe uitvinding is? Zou ik zo kopen! Alhoewel ik de étagère niet heel praktisch vind, er kunnen alleen dingetjes op de rand geplaatst worden.

Soep met ballen, groene gezonde groentensoep met witte mozzarella ballen. Heel goed, als het EK begint heb je natuurlijk geen tijd om te koken.

Strik strak, plastic wegwerptafelkleed met lint waarmee je hem na gebruik omtovert tot vuilniszak. Hele handige bijkomstigheid is dat je hem met hetzelfde lint kunt vastzetten aan de tafel. Terechte winnaar. Alhoewel ik wel ik geluiden hoorde dat het idee al bestond? Ik weet, als feestjesdeskundige, dat wegwerptafelkleden veelvuldig tijdens piratenfeestjes als vuilniszak gebruikt wordt; frietjes, mayo en vissticks rechtstreeks op het kleed en eten maar. Daarna de boel dichtstrikken. Zo'n dichtstriklint eraan vast vind ik een hele handige toevoeging.

U brood, voorbakbrood in de vorm van U, speciaal voor de Hema rookworst. Da's best een hele goede!

Nou allemaal stemmen vanaf de 18e juni!


Dan ga ik mijn verdriet wegdrinken nu. Eten had ik al gedaan...... Ik vraag me vooral af wat de redenen zijn dat mijn idee is afgevallen. Te summier? Het was inderdaad meer een idee dan een ontwerp. Teveel opties opengehouden? Ik had 8 mogelijke uitwerkingen op fotootje gezet. Of omdat ik het idee al eerder had laten meedingen in een andere wedstrijd? Sterker nog, ik heb exact dezelfde PDFjes ingestuurd, maar dat leek me wel zo eerlijk. Ik ben zo benieuwd! Mijn idee is in ieder geval nieuw. Ik heb zelfs een officiële stand der techniek laten verrichten. En ik had ook al klanten.... Mienemienemiep.

Nieuwsgierig geworden naar het idee? Stay tuned. Binnenkort zal ik het hier verklappen!