Kifid: Klachteninstituut financiële dienstverlening

Via Hester Bais van het boek Worst Bank Scenario ging het op Twitter over hypotheken en ik pakte de dikke klapper met mijn klacht in 2015 over de ABN bij het Kifid er eens bij. Ik weet nog dat ik het zo zonde vond van al mijn tijd. Ik wist destijds niet dat Kifid burgers vermaalt in bureaucratie. Het dossier ging heen en weer. Er was een hoorzitting. De uitspraak was ontluisterend; ik zou me tot een verkeerde entiteit van ABN hebben gewend terwijl ik me tot Kifid had gewend...

De klacht ging over onze beleggingshypotheek uit 1999 met een negatieve waardeontwikkeling, een zogenoemde woekerpolis. Vanaf 2008 werden banken verplicht hun klanten te waarschuwen en een oplossing aan te bieden. We wilden dat oplossen met een bankspaarhypotheek en hebben in 2011 en 2012 meerdere keren geprobeerd een afspraak te maken met de bank. Vlak voordat deze bankspaarhypotheek niet meer mogelijk zou zijn hebben we het via een familielid geregeld. Die heeft, in 2013, gelijk de hoge premie van de beleggingsverzekeringen uit de hypotheekconstructie gehaald. Waarna de bank gewoon doorging met waarschuwingsbrieven sturen dat we iets aan de beleggingshypotheek moesten doen.

Ik vermoed dat de hele poppenkast aan uren van juristen meer gekost heeft dan wat ik probeerde te vorderen. Voortaan ver weg blijven van juridische procedures nam ik me voor. Kost alleen maar negatieve energie, ze houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd en het is zinloos.

De uitspraak blijkt gepubliceerd.

Enfin. Inmiddels ben ik een aantal ellendige juridische procedures verder, op een ander rechtsgebied maar de netwerkcorruptie is er net zo erg... Met de juridische kennis van nu ga ik toch nog eens kijken of er ergens iets op no cure no pay mogelijk is. Als iemand nog tips heeft?

NB: wat nog steeds fout gaat bij hypotheken, en niet alleen bij de ABN, is de indeling in risicoklasse. Als je rentevaste periode afloopt krijg je een nieuw voorstel gebaseerd op verouderde gegevens. Vaak heb je een deel afgelost en is je huis in waarde gestegen waarvoor een risicoklasse geldt met een lagere rente.