ChristenUnie wil belasting op pakketjes


Geachte heer Grinwis van de ChristenUnie,

Wat fijn dat er eindelijk aandacht is voor de problematiek rondom de webwinkelgiganten, een van de uitwassen van onze consumptiemaatschappij. U maakt zich, net als velen met mij, zorgen over:

  • De verdozing van ons landschap. Steeds meer grote distributie-centra ten koste van de winkelstraat.
  • De bezorggekte. Steeds meer bestelbusjes en haastige flitsbezorgers in het verkeer.
  • De groeiende afvalberg door verzendverpakkingen en afgedankte retouren.
  • De uitbuiting van arbeiders in de distributie-centra en in de bezorging.
  • De toegenomen marktmacht van giganten als Bol, Zalando en Amazon die wederverkopers verplichten gratis te verzenden en retouren te accepteren.

Ik zag eerder deze week lobby-achtige krantenartikelen. Ik vermoed dat dat komt door uw voornemen een pakketjestax in te voeren.

4 postzegels €0,44 op een brievenbuspakketje

Als webwinkelier uit 2002 trek ik [al tijden] aan de bel. Mensen verleiden om online te bestellen met gratis verzendkosten leek mij in 2013 al niet meer nodig [Het Zalando-effect]. De retourregels zijn onredelijk [Het retourrecht]. Mensen hebben geen idee wat een retour kost [Rekensom]. Als we zo doorgaan met online bestellen verdwijnen de winkelstraten [Het kopen van een jas]. Ik maakte me boos over de consumentenbond [die webwinkeliers op kosten joeg] en het ACM dat [gigantische boetes] uitdeelde.

Ik vrees dat een belasting op pakketjes niets zal oplossen. Integendeel. De kosten daarvan komen rechtstreeks terecht bij de consument en het MKB. Webwinkelgiganten halen immers hun inkomsten niet uit de verkoop aan consumenten, maar uit reclame, verkoopcommissies en speculatie op de beurs.

Beter zet u zich in om gratis verzenden en retourneren te verbieden. Het is de enige manier om in onze consumptiemaatschappij mensen te laten inzien dat iemand anders de rekening betaalt van gratis. Zie de jarenlange discussie over plastic zakjes en statiegeld.

En luister niet naar door het bedrijfsleven gesponsorde hoogleraren of vastgoedbobo's. Dat was al nooit een goed idee.


Met vriendelijke groet,

Een bezorgde webwinkelier die met weemoed terugkijkt naar de tijd voordat Bol en AliExpress de markt verpestten.