Zomervakantie

Dit jaar, gezien de nieuwsberichten over bosbranden, de toestanden op Schiphol en de hitte, besloten om niet naar het zuiden te trekken. We maakten een rondje Harzgebergte-Dresden-Elbezandsteengebergte-Praag. Een geweldige vakantie alleen de klimaatverandering bleek ook in midden Europa onontkoombaar. Hitte, droogte en bosbranden.

De dag van aankomst in het Harzgebergte. Schrikbarend veel dode sparren. Ik googelde en vond dit artikel. Monocultuur en droogte waardoor een schorskever vrij spel krijgt. De foto is genomen bij wat normaliter een drukbezochte zwemplaats is. De toevoerrivier was drooggevallen. Wel sijpelden er her en der nog wat water in het meertje.

Dresden alwaar je de Elbe bijna te voet kon oversteken. Dag 2 in Dresden hebben we de stad vermeden vanwege de hitte en zijn we gaan zwemmen in een stuwmeer.


Onderweg naar de volgende stop zagen we vliegtuigen en helikopters af en aan vliegen. Het gebied rondom de Basteibrug waar we wilden wandelen bleek gesloten wegens bosbranden.


De volgende stop zat aan de noordkant van Ruzová, bij de donkerblauwe punt op de kaart. Door een misverstand met de Tsjechische pensionhouder (we zitten aan de goede kant, alles is open) waren we ondanks hoorbare sirenes, brandlucht en blusvliegtuigen de bossen ingelopen richting de Kamnitz kloof (nr 14). Twee hard aan komen rijdende jeeps stopten en de boze chauffeurs stuurden ons weg. Aan de rand van het bos stond een derde jeep met een boswachter te wachten of we daadwerkelijk het gebied zouden verlaten. Ik heb me nog nooit zo'n domme toerist gevoeld.
Nr. 12 was eveneens gesloten en toen we een dag later als alternatief naar nr. 15 wilden wandelen bleek die door de harde wind (en de niet gevallen en wel verwachte slagregens) inmiddels ook gesloten. Gelukkig gaf Google maps het aan.


Wij toeristen kunnen ons vertier dan elders zoeken... Waanzinnig mooie wandelingen gemaakt hier en hier. Ook daar dode bomen. Hier zie je een gekapt exemplaar met sporen van de kever. 

Een beetje een triest verhaal. Dat was de vakantie zeker niet, de vrolijke foto's zijn voor Feesboek....
Kaartje en de 2 locaties in maps sla ik hier even op voor een volgende keer.

Update; blijk ik op Feesboek toch deze nevenstaande  foto gezet te hebben die de problemen met dode fijnsparren laat zien. Preventieve ruiming, even verderop maakte ik de vorige foto met sporen van de kever.